• kvp
    #51
    "Jó, de itt meg képbejön az a probléma, hogy van lassan 8 milliárd ember a földön és még ha csak fokozatosan is vezetsz ki egyes szakmákat, akkor sem jó, ha ez párhuzamosan rengeteg, egyre több és több szakmát érint. Vagy szerinted az egyes szakmák megszűnésével egy időben az automatizálás költségcsökkentő hatása már helyből lehetővé fogja tenni azt, hogy ilyen széles tömegeknek szimplán ne kelljen dolgozniuk, hanem az államok el tudják őket tartani azonos vagy jobb színvonalon?"

    A jelenlegi hivatalos terv ket lepesbol all. Egyreszt szepen lassan lecsokkenteni azok eletszivonalat akikre mar nincs szukseg (lasd: nem a zsomle kicsi, a pofank nagy), masreszt lecsokkenteni a teljes lakossag letszamat. Igy az automatizacio tovabb novelheti a nagytokesek es az altaluk hasznosnak (essential worker-nek) tekintett munkasok eletszinvonalat, masreszt szuksegtelenne teszi a lakossag eleg nagy reszet, igy az o eletszinvonalukra koltott eroforrasok athelyezhetoek a nagytokesek celjainak megfeleloen. Ezt hivjak 4. ipari forradalomnak. A nagytokesek javaslata pedig kb. az a termelesbol kieso lakossagnak, hogy "learn to code", azaz tedd magad hasznossa ha elni akarsz. Ez persze a lakossag csak toredek es egyre csokkeno reszenek sikerulhet. Mindezek melle az osszes kevesbe durva hosszutavu lakossagcsokkento intezkedest bevezettek mar, gyakorlatilag mindent tamogatnak ami csokkenti a megszuleto gyerekek szamat. (legyen az nemvaltoztatas, abortusz vagy csak siman termekenyseget csokkento megoldasok) A lenyeg, hogy ha a lakossag onkent mond le a szaporodasrol, akkor par generacio alatt termeszetes modon csokken le a szama az elvart ertekre.

    Ettol fuggetlenul ha vegul nem hallgatunk a nagytoksekre, akkor az automatizalas novelheti a teljes lakossag eletszinvonalat (igazsagosabb tarsadalom eseten). Igen, megeshet, hogy a lakossag nagyresznek alig marad munkaja, mert ami meg marad munka az ahhoz szukseges intelligenciaszintet nem erik el. Mindenesetre en el tudnam kepzelni a heti 3 nap, napi 4 oras munkahetet. Ez az ami miatt 2062-ben George Jetson rabszolgahajcsarnak nevezi a fonoket. (a rajzfilm 1962-ben keszult es pont 100 evvel kesobb jatszodik)