• kjhun
    #20
    #15: Bizony, bizony!! Van, ebben is mennyi igazság! Az adattömörítéssel foglalkozó programozók körében is kiveri a bizit, vannak háborgások az ilyen jellegű jogokkal való visszaélés miatt, amit csak lopirájt-nak csúfolok én, mert nem is érdemel jobb jelzőt, ez az egész. A történe lényege az, hogy az MS ráakarja a mocskos mancsát tenni, holmi kamu szabadalommal, az úgynevezett ANS-kódolásra, aminek, a RANS-variánsán, több tömörítőprogram és a JPEG-XL-kodek léte fog függni a jöváben, ha nem lesz aki 20k$-t feccöljön bele a szabadalom érvényesítésébe, mivel már azelőtt publikálásra került, mielőtt még az MS beadta volna, a szabadalmát évekkel korábban. A szoftverek terén, rengeteg ilyen mocskosság van, a háttérben.

    #18: Na, pont beletrafáltál, egy olyan dologba, ami bizony részben, az okozója, az egész "lopunk? nem lopunk?" történetnek! Ma, ha legálisan, éppenséggel a Csillagok háborúja "eredeti szinkron"-os változata érdekelne, na azt hol is tudnám meg venni legálisan?? Pláne, HDF-minőségben?? Sehol!! Vagy, meg kellene kaparintani az eredeti 16/35mm-es kópiűt az archívumból és közösségi összefogással, beszkenneljük, legalább 2K-ban, esetleg 4K-ban vagy marad, a padlások, pincék mélye, ahol esetleg lapul egy-egy vhs, a maga közel 40 évével, amire valalki annó felvette a filmet, a TV-ből. Esetleg, egy volt "GUILD"-es tékás kazettán beszerezni, ha be tudod és némi szerencsével, nem egy másolatba futsz bele. Ugyanezt, modnhatnám, a Birodalom viszsavág kapcsán is? Hol, a magyar szinkronos mozikópia, jó minőségben, az eredeti magyar feliratozásos stáblistával és feliratokkal?? Sehol! Mint, a feliratozott kópiák is.

    Ez, csak egy példa volt, mennyi filmre, rálehetne még ezt húzni. Zömmel, a régi szinkronok miatt. Magyar viszonylatban.

    Amit, meg nem lehet legálisan, már meg venni, mert nem forgalmazható (joglejárt, mozis jog), stb... (filmek tipikus esete), azt kb. ellopni, se lehet. Így ne károgjon már akkor senki se, ha mégis valami elő/felkerült a netre, mert csak. (pl: egy régi szinkes film, narris filmek (a régi filmes warez!) egyéb műsor, stb...)