• Tetsuo
    #14
    Egyetértek Sequoyah-val, hülyeség az, hogy valami azért nem lopás, mert fizikailag nem tűnt el.
    Én pontosan tudom, hogy boltokban árult szoftver és digitális könyv torrentezése lopás, mégis megteszem, mert azt is lopásnak tartom, ha ezeket túl drágán, nyerészkedve árulják, illetve egyáltalán nem értek egyet kapitalista elvekkel. Megvetek minden céget már a gazdasági működése miatt, erkölcsileg jogosnak tartom (ez pedig magasabb szint, mint az aktuális suta törvények, ami szerint valóban lopás) az extraprofit visszavételét személyek, emberek által. Persze nem mindegy ki által stb.
    Nem, nem ideologizálom meg azt, hogy én olcsóbban, kvázi ingyen jussak hozzá bizonyos dolgokhoz. Egy csomó mindent nem töltök le és egy csomó mindenért fizettem akár százezreket is, mert ott másként gondoltam.
    Nem is rólam szól ez, hanem az emberek többségéről, pl. a harmadikvilág-beliekről akik soha életükben nem juthatnának hozzá profi programokhoz vagy szegény oroszok és ukránok (csak a példa kedvéért), akik ebben a sz@r, digitalizált világban szinte egyetlen szórakozásként adott helyzetben csak videójátékokkal játszhatnának és a "piac" kizárná őket az irreális árakkal. Hát, törjék és "lopják", amit tudnak, mert valóban lopásnak számít, bár a helyi törvények számítanak, mint pl. itthon a filmek letöltése egyáltalán nem lopás, csak a szoftvereké. (A feltöltés más tészta.)
    Szóval egy ugandai gyerek, aki kivételes helyzetében rendelkezik megfelelő PC-vel és letölti hozzá a Photoshopot, az valószínűleg semmilyen kárt nem okoz az Adobe-nak, hiszen nem tudná megvenni, nem is venné meg azt a szoftvert. Persze ezek a cégek úgy számolnak minden letöltést, hogy az őket megkárosítja... Ezért sem lehet elhinni ezeket.