• Sydra
    #7
    uwu2020
    "Attól függ, hogy a központi irányítás mennyire hatékony, hogy mit kell megoldani. Szükség van központi irányításra, anélkül nincs civilizáció."

    Itt nem azon van a hangsúly, hogy van-e hierarchia, vagy nincs, hanem azon, hogy kényszeríted-e az embereket olyan rendszerek használatára, amit ők maguk nem használnának önként és amely rendszerekkel könnyebben lehet visszaélni, mint jó dolgokra használni.
    Van pl erőszakos irányítás és van önkéntes irányítás.
    Erőszakos irányítás, amikor erőszakkal, vagy fenyegetéssel irányítod az embereket. Nem kell figyelembe venned az emberek igényeit, mert nincs választásuk. A döntéseidért nem kell vállalnod a felelősséget. Másokkal kifizettetheted, ha valamit elszúrsz.
    Önkéntes irányítás, amikor az emberek önként csatlakoznak hozzád, mert úgy gondolják, hogy az jó nekik. A döntéseidért közvetlenül felelsz, mert az embereid szimplán lelépnek ha rossz döntéseket hozol és nem fogják fizetni utánad a számlát.
    Melyik vezető érdekelt abban, hogy jól döntsön? Akinek közvetlen felelőssége van a döntésein, vagy akinek egyáltalán nincs?
    Általában azok a társadalmak teljesítenek jól, ahol az egyéneknek szabadságot adnak ahhoz, hogy tegyenek a saját jobb létükért. Mert az emberekre amúgy jellemző, hogy szeretnek tenni egy jobb életért, a döntéseik többsége erre irányul. A felülről való erőszakos beavatkozás csak akadályozza őket ebben, vagyis kevésbé fognak jól élni.

    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.06.28. 11:18:15