• Dodo55
    #67
    "Ahogy mondtam a témának a demográfiai változásokra minimális a hatása."

    Nem érted. Nem lehet ész érvekkel vitatkozni egy olyan témáról, ami a - nagy többség számára való - természetellenessége miatt az emberek túlnyomó részében egyszerűen kiveri a biztosítékot a legmélyebb zsigeri szinteken. Próbáltam is érzékeltetni, hogy pusztán emberi és nem pedig száraz tudományos oldalról közelítem meg a kérdéseket, sőt kifejezetten az érzékeltetés a lényeg itt a téma természetéből fakadóan. Lehet, hogy a demográfiai változások minimálisak, de ettől függetlenül a helyzet nagyon gyorsan eszkalálódhat. És marhára nem arra gondolok, hogy majd valakik itt biztos szép csendben minden gyereket át akarnak műteni egy gonosz terv részeként, hanem arról, hogy legyen ennek a folyamatnak (a szélesedő és rutinosodó intézményesítésnek) csak egyetlen tévedésből fakadó áldozata vagy azt feldolgozni később képtelen ámokfutója (pl. későnérés + diszorientáló környezet, majd később, már túl későn az "öntudatra ébredés") és borzasztó társadalmi megtorlás robbanhat ki emiatt. És igen, egyetlen tévedésből nemzőképtelenné tett személy vagy egyetlen ettől később megőrülő, csupán egynéhány embertársát lemészárló merénylő, demográfiailag elhanyagolható önmagában, de ahhoz simán elég, hogy utána milliók szeme izzon vörösen és kezdjék el pl. az ezzel foglalkozó vagy csak oda vélt orvosokat válogatás nélkül kiközösíteni, meghurcolni vagy akár meglincselni olyan polgárháborús állapotokba taszítva Európát, mint az USA-ban pár éve az őrizetbevett gyanusított nyakontérdelés miatti halála után. Megéri bárkinek ez a kockázat? Valami így már kezd átmenni?

    Ja és persze ez addig meg egyébként nagyon jó játék egyeseknek, amíg még nem tartunk itt, csupán egy kis feszültség van belőle ami az érintett kisebbséget és szűkebb-tágabb környezetüket, számtalan velük együttérző, a politikán kellőképp át nem látó kedves lelkeket gyönyörűen képes lekötelezni az őket védő (valójában a többséget provokatívan ellenük uszító!) oldalra, teljesen túlkiabálva ezzel számukra a világ egyéb, jellemzően az ellenfél részéről hangoztatott ügyeinek-problémáinak hangját.

    Ugyanez az elektromos autók esetén. Mondtam már, hogy szépek és jók, hajrá nekik, hogy igazán versenyképesek és jó értelemben véve biztonságos mértékben igénytelenek is legyenek egyszer, de a belsőégésűek korlátozása és betiltása szintén egy veszélyes és nagyon könnyen visszássá váló biztosítékkiverő jelenség a többségi társadalom számára a minden téren versenyképes alternatíva teljes és minden erőlködést nélkülöző térnyerését megelezően. Ilyen izzadtságszagúan ezt egyszerűen nem szabad, bármennyi divatkörnyezetvédő szavazót is hoz ez ide-oda, mert másoknak meg majd kifolyik tőle a szeme, annyira csípi egy csomóét!

    És akkor lehet azzal jönni, hogy sokan ma már tudatosabban gondolkodnak és nem hagynak teret a zsigeri gondolatoknak, mert ezért vagyunk az állatoknál különbbek. Persze, vannak sokan, én magam sem vagyok az a fajta, aki mindig, mindenáron elmegy a falig, mert épp annyi lett a vérnyomásom valami provokációtól. Kicsit háborgok, lenyugszom, aztán ha nem érint, nem érint, ha érint, akkor keresek megoldást az új helyzetre.

    De társadalmi szinten ettől még nem véletlenül létezik a tabu nevű kifejezés. Pont arra találták ki a békeszerető népek, hogy ezeknek a fél országon-világon végigsöprő pusztító szikráknak az esélyeit a gyökerüknél fogva minimalizálják.

    Ezért nem csak az számít bizonyos témákban, hogy egyik-másik kérdésben mi a tudományos álláspont, hanem hogy hol az a határ, vagy inkább hol az a téma, amit akkor sem feszegetünk (nem próbálkozunk meg a kollektív terjedelemben a társadalomra erőltetni), ha egy hátrányosabb helyzetű, de igen szűk csoporton egyébiránt az esetleg segítene, vagy akár ha azzal jópár tengerparti településen csökkenthetnénk az 50-100 év múlva fenyegető rendszeres árvizek számát, mert a normálistól, a számunkra fontos megszokott dolgoktól olyannyira eltérő pólust képez, hogy kritikus mértékű feszültség jön létre két végtelen hatalmas töltéshordozó tömeg között (a többségi társadalom vs. a törvényileg szabályozott életközeg) és az addig gyűlik ott, amíg a szigetelés egy gyengébb (vagy megsérült) pontján egyszer csak hatalmas ívet húzva át nem üt. Mondhatni szimpla fizika az egész.

    Halkan mondom, nem véletlen az sem, hogy sokak szerint próbálják az embereket finoman hozzászoktatni a dolgokhoz, ezzel elvéve az élét a feszültségnek. A fizikában ez ugye pl. egy ellenállással lehetséges mondjuk, amit a két oldal közé kötnek és az szép lassan elfűti a különbséget (pl. moslék népbutító médiatartalmak és egyéb cirkuszműfajok), esetleg meg lehet próbálkozni a szigetelést erősebbre cserélni (diktatórikus elnyomó módszerek általi közöny, beletörődés), de egyik sem veszélytelen amikor a feszültséget kellően magasra sikerült tolni.

    Sokkal egyszerűbb hát eleve nem túlfeszíteni a húrt. Mellette a mozgásban lévő folyamatokhoz mindig lehet finoman igazodni, millió évek óta erről szól az evolúció és nem egy faj létezik a mai napig, aki túlélt már mindenféle gigantikus pusztítást ezen a bolygón.


    "A globalizáció valós jelenség, ennek eredménye a jólét amiben ma élünk"
    Igen, csak azt kapitalizmusnak hívják, amire szerintem te gondolsz ;) A globalizáció halmazából ide maximum az egész világon elterjedt angol nyelvtudást, meg az internetet tudnám kiragadni és ebből az internet ráadásul nagyrészt széleskörű társadalmi egyetértésben terjedt el a legtöbb felé (az angol nyelv ellenben kissé talán érdekesebb történet lehet az egykori gyarmatok tekintetében...).