• _svd_
    #17
    "Ha mukodik a block replacement algoritmus es a wear levelling, akkor amig nem fogy el a tartalek terulet, addig egyetlen hibas blokk sem lehet. Ha mar gyarilag vannak hibas szektorok, akkor egyreszt nincs tartalek terulet, masreszt a gyarilag hibas blokkokat nem letiltottak, hanem belevettek a jo blokkok kozze es kisebb a kapacitas mint amit rairtak. Ilyet nem szabad megvenni."

    Nem egészen úgy működik az SSD.
    Nincsenek szektorok, mint merevlemezen. Az SSD esetében memória blokkok vannak. A blokkokat egyben írja és olvassa az elektronika. A blokk elhasználódása egyértelműen mérhető a hozzáférési idővel. Amennyiben az olvasás elér egy kritikus szintet, olyan adat kerül rá, amit nagyon ritkán vagy soha sem olvas fel a számítógép. Magyarul a tárolókapacitás nagyon hosszú ideig marad változatlan. Utána viszont kártyavárként omlik össze a tároló kapacitás.
    Azt senki se higgye, hogy a merevlemezek esetében nincs hibás szektor a gyártás végén. Ezt azonnal kihelyettesíti az első gyári teszt alkalmával a meghajtó elektronikája a tartalék területből. De ez még nem kerül be a SMART statisztikába.
    Az SSD esetében is előfordulnak hibás blokkok. Ezeket azonnal kizárják a használatból, de ez nem változtatja a meghajtó méretét. A tartalék terület mérete nem publikus információ. Pontosan annyi, amennyi. (10-20%) Az új megható vásárlása esetében garantáltan meg lesz a névleges tárolási kapacitás.