• Dodo55
    #27
    A népszerűség hosszútávon kevés, hogy egy technológia fennmaradása biztosított legyen.

    Konkrétan ami engem a legjobban aggaszt, az ez: https://en.wikipedia.org/wiki/Carrington_Event

    Nyilvánvalóan ha kapunk megint egy ekkorát (bármelyik nap megtörténhet újra), akkor a benzinkutakon lévő szivattyúk sem fognak működni és a teljes kőolaj kitermelési-szállítási-feldolgozási infrastruktúra is földbeáll hirtelen, de azért bőven könnyebb és gyorsabb lesz újra benzinhez jutni a világ bármely pontján, mint sem a szénné égett villamoshálózatot és infrastruktúrát szinte nulláról megint felépíteni (pluszban azzal a nehezítéssel, ha emiatt a közlekedés is rögtön az emberi vagy állati erővel hajtott szintre korlátozódna vissza addig).

    És ugye ha ez bekövetkezik, akkor a gyakorlatilag a teljes civilizáció fennmaradása múlhat rajta, hogy a teljesen ellehetetlenülő nagytávolságú kommunikáció mellett a fizikai mobilitásunk legalább fent marad -e valamilyen szinten.
    (Illetve a benzin/diesel üzemű áramfejlesztők sem kis segítséget tudnak majd jelenteni a gyorsabb helyreállítás érdekében).

    Szóval lehet valami népszerű, meg állhat mögötte bármekkora lobbierő bármennyi álszent kamukörnyezetvédő politikussal, szerintem ezt az egészet erőltetni (a belsőégésű motorok megfojtását/betiltását) egész addig a világ legnagyobb ostobasága és felelőtlensége, amíg nem lesz minden utcasarkon / kertben kompakt fúziós erőmű. Mert onnantól már nyilván más viszonyokról beszélhetünk, de amíg a villamos teljesítmény elosztóhálózatokon keresztül jut el a felhasználási helyekig, helyben nem állítható elő kellő sűrűségben és nem tárolható tartósan / szállítható fizikai úton, addig a fosszilis energiahordozók, illetve azzal működő erőforrások betiltása gyakorlatilag felér az emberiség civilizált életmódjának gondatlan veszélyeztetésével...

    Mellette pedig egy szóval sem mondom, hogy ne gyártsanak/fejlesszenek elektromos autókat. És az a poén, hogy ha nem folyna már egy ideje a belsőégésűeknek ez a felháborítóan méltatlan üldözése, akkor a tiszta és kiélezett versenynek köszönhetően ma fele annyiért kaphatnánk a jelenlegieknél 2x nagyobb hatótávra képes elektromos autókat...