• kvp
    #6
    A cikkben emlitett helyekbol a boszniai resz egyreszt az EU-n kivul van, masreszt a szerb hatarnal. Viszont legalabb olcsobb lenne a kitermeles mint az EU-n belul. A romaniai reszrol pedig minden banyaszati mereg a Tiszaba erkezne Magyarorszagra, ontozesre is alkalmatlanna teve ezzel a folyot, de ez az EU-t nem zavarja.

    Ezzel szemben hatalmas lelohelyek vannak Szerbiaban, Ukrajna keleti reszen es a Finn-Orosz hatar alatt. (az 1940-ben a Szovjetuniohoz kerult hatarmenti reszen jelenleg is banyasznak az oroszok, de ez a mezo atlog a jelenlegi finn teruletre is)

    Tehat igazabol eleg felvenni a szerbeket az EU-ba, visszafoglalni kelet Ukrajnat es a finn hatarmenti reszt az oroszoktol es akkor lesz is mit kitermelni. Persze egyertelmuen egyszerubb lenne katonailag vagy gazdasagilag megszallni Oroszorszagot, ott van majdnem minden.

    ps: Valojaban a szelturbinakhoz fembol nem kellene csak ontott vas es rez, csak a magasabb hatasfok eleresere hasznaljak a ritkafoldfem magneseket a generatorokban. Figyelembe veve, hogy a femekhez kepest mennyi muanyag, tehat mennyi koolaj kerul bele egy turbinaba, igazabol a ritkafoldfemek aranya elenyeszo. Ugyanez igaz az elektromos autokra, a vasoxid aksik, a sima Tesla fele 3 fazisu ketreces motorral osszekotve nem igenyelnek nagyon semmilyen ritkafoldfemet, csak amiket a szilicum alapu vezerloaramkorokhoz felhasznalnak. A litium ion cellas, neodymium magneses motoru europai tervezesu jarmuvekbe persze rengeteg ritkafoldfem kell.