• NEXUS6
    #9
    Hát néhány kijelentéseddel vitatkoznék, nem azért mert nem igaz, csak nem bizonyított. Azonkívül rangsoroljuk a dolgokat: a tudat, mármint egy élő létezőhöz kapcsolt dolog nem azonos az öntudattal, az öntudat pedig az én-tudattal.

    Az öntudat esetében ez a szubjektum már különbséget tesz a világ és a saját belső történései között, a sima tudat még nem biztos, az éntudat esetében pedig ez az állat/ember/esetleg robot már az ő fajtársai alkotta közösségben is pozícionálja magát, annak megfelelő adekvát válaszokat ad, közösségi identitással rendelkezik..

    Azt látjuk tehát, hogy a tudat szintjei hagymahély-szerűen rakódnak egymásra, az ember is képes megélni a tiszta diferenciálatlan tudat állapotát kb flow érzés. Egy macska már bír öntudattal, de az éntudat már nem egyértelműen mindegyik cicusnak lehet sajátja, lásd pl. tükörteszt, itt derül ki, hogy azonosítja-e magát a töükörképével, vagy egy másik macskaként éli meg. Miközben már ugye az öntudata alkalmassá teszi korlátozottan egy közösségi életre is. A fejlett, szociális, emberi társadalmi, akár jogi viszonyokkal tisztában levő, szociális térképpel, személyiséggel, a társadalomban való funkcionáláshoz kapcsolódó motivációs rendszerrel rendelkező, azzal kiegészített éntudat fényévekre van a megvalósulástól.

    Tehát a LEGO robotnak-nak van-e tudata? Szerintem nem bizonyított, de inkább nincs.Tudhat ugyan olyan bonyolult reakciókat is az algoritmusai segítségével adni, ami a saját fennmaradását bizonyos határok között támogatja, mint kb egyes sejtszervecskék. De bonyolultabb, önreprodukcióval, önjavítással, saját azonosságának a környezeti feltételekkel kapcsolatos adaptív válaszokkal nem létezik, amivel már egyetlen sejt is bír. Miközben ugye nem bizonyított, hogy egy sejtnél is akár a tudat szükségszerűen megjelenik. A környezeti kihívásokra adott adaptív válaszok ugyanis fejlett algoritmusokkal modellezhetők, de itt sem tudhatjuk, hogy egy bonyolultabb információs rendszer automatikusan jelenti-e a tudat megjelenését, vagy az valmami bonyolultabb, más, a rendszer komplexitásától független dolog?
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.05.17. 08:50:32