• dyra
    #34
    Bármilyen következtetéshez a meglévő tudasodat használod. Beleértve a filozófiát is. Az, hogy mi itt beszélgetünk valamilyen szinten végső soron pontosan ugyanaz mintha egy idegen civilizációval beszélgetnek. Különbséget mi teszünk közte. Ami csak azért van mert képesek lehetünk felismerni hogy ez egy fajtarssal folytatott beszélgetés. Nekem nem kell ugyanazt az érvrendszert használnom, hogy megérts mert képes vagy elvonatkoztatni és megváltoztatni a nézőpontot.

    Ebből következik hogy nyugodtan következtethetünk és kijelenthetjük hogy vannak egyetemes dolgok amik a megértés alapjai lehetnek pl matematika ami a fizikai törvényeket alapul ami egyetemesnek látszik.

    Hát hogyan lennénk képesek kommunikálni másként az eltérő kultúrákkal?

    Az emberre jellemző a kockázatvállalás. Az ember akkor is kifog nyitni egy ajtót egy idő után ha tudja, hogy mögötte halálos sugárzás van. Nevezhetjük alapprogramnak. Meg akarjuk tapasztalni ismerni stb.. Ha végig nézünk a történelmünkon erre megannyi példa van.

    Élettel tele lehet az univerzum, ez a fizikai torvenyekbol adódik és abból hogy a földön a legrégebbi fellelhető kőzetekben már ott van az élet nyoma. Ezért fontos felfedezni pl az Európát vagy az Enceladust, hogy ezt visszaigazoljuk.

    Az intelligens életre is lehet következtetni pont a föld esetebol. Itt 4,5 milliárd év kellett ahhoz hogy megjelenjen.

    Szóval rengeteg eszközünk van már most is ahhoz, hogy tudjunk keresni.