• Dodo55
    #8
    "Olyan ugye nem lehet hogy nem azt csinálja mint ami a programjában van, a (számító)gép nem 'szeszélyes' mint egy ember"

    1. Van, amikor egy elektronika az idők végezetéig hibátlanul működik, meg van amikor egy rejtett hiba kóboráramot okozhat a chipen belül vagy egy inputon hibás adat jut be és a logika máris kiszámíthatatlanná válhat. De néha egy kis elektromágneses zaj is elég kívülről. A különféle error correction eljárások persze ezért vannak, de garantáltan tökéleteset nem tud alkotni az ember. Már pedig józan ember garanciák nélkül nem bíz kirívóan fontos dolgokat egy gépre. És itt ráadásul nem az a kérdés, hogy a számszerű többség elég józan -e ilyen téren, mert a fejlődést ők csak fűtik, de a következő lépést mindig egy szűkebb réteg tudja beindítani vagy épp meggátolni. És ugye ez pont az a réteg, aki a gépek hibáival a leginkább tisztában van.

    2. Minél komplexebb egy program, annál több hiba lehet benne. Többé-kevésbé persze lehetséges, hogy a gép átfésülje a saját programját, esetleg ki is javítsa, de ehhez is kell egy fajta logika, illetve minta. Ha pedig egy-egy minta teljesen hiányzik, akkor ugyanúgy nem veszi észre azt a hibát, mint az ember.

    3. Nagyon nem azt mondom, hogy az ember tökéletes lenne. Viszont mivel a gépeket mi alkotjuk, a gépek tökéletességének is mi adjuk a korlátait. És hiába tudunk pl. öntanuló, önkorrigáló AI programot írni, azok 1000 év múlva is csak 1000 egynéhány éves fejlesztések lesznek az ember több százezer éve fejlődő alkalmazkodási és tanulási mechanizmusaival összevetve. Lehet 1-1 téren meg tudnak majd minket előzni, ahol a nyers számítási teljesítmény használható a tanulási ciklusok sokkal gyorsabb lefuttatásához, viszont a valós környezet, a világ az kötött időpályán változik, így összességében sosem fogják tudni az ember fejlődését beérni, abszolút értelemben véve sosem lesznek nálunk életképesebb entitások. Ebből következik az, hogy bizony sok téren segíthetik az életünket, ezért vannak, ezért jó, hogy vannak, de az akaratunkat nem korlátozhatják, mert az már a természet alapvető erőivel megy szembe és elég gyorsan a füstölgő-szikrázó vesztüket okozná.

    "Az emberi érzelmek/motivációk elvileg eddig a pontig kellenek a rendszer fejlődéséhez"
    "az érzelmi csapongásaink nélkül"
    Ezt a rendszert DOS-nak hívják, amit megálmodtál. Nem nagyon vannak background service-ek benne, amik különböző inputokat figyelnék párhuzamosan és a körülmények együttállása esetén be tudnának avatkozni akár interrupt szerűen a user processekbe. De ennél ugye már vannak fejlettebb operációs rendszerek, amik az emberhez hasonlóan a feladat orientált és a működőképesség + üzemkészség biztosításához szükséges folyamatokat külön rétegeken, párhuzamosan kezelik.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.04.26. 13:21:49