• kvp
  #9
  Jelenleg a legtobb lovoldozest az USA teruleten ott kovetik el, ahol mar be vannak tiltva a fegyverek. (keleti es nyugati parti nagyvarosok) Ez ertheto, mert a tamadok tudjak, hogy nem fog senki visszaloni, max. a rivalis banda.

  A hatterellenorzes jelenleg is letezik, tehat csak az vehet legalisan fegyvert aki tiszta, tehat nem buntetett eloeletu. Viszont a lovoldozesek nagyreszet olyan bunozok kovetik el, akik nem vehetnenek lealisan fegyvert soha az eletben. A meg szigorubb szabalyozas igazabol ott nem segitene.

  Automata fegyvert mar nem nagyon lehet venni evtizedek ota be vannak tiltva, igy inkabb csak a felautomatak nepszeruek. Az AR sorozat is ilyen, az automata valtozatat csak a hadsereg hasznalja. Egyebkent egy fa tusos, fix taras, felautomata, 8 loszeres M1 garand is rohampuska, az amerikai hadsereg fo fegyvere volt a masodik vilaghaboruban, pedig mindenben megfelel a non assult weapon kategoria kivanalmainak. Igazabol mindent ami az elso vilaghaboru alatt es utanna jott ki be kellene tiltani, ha tenyleg csak onvedelmi fegyvereket akarnak meghagyni a lakossagnal. Ez a gyakorlatban a vadaszpuskak egy reszet es a revolvereket jelentene. Viszont amikor a bunozoknek automata katonai fegyvereik vannak. akkor egy 100 eves western revolver nem sokat er. Egy iskolai lovoldozeshez viszont az is eleg.

  Es akkor elerkeztunk a masik problemahoz, a rendvedelemhez. Az amerikai rendorseg keptelen rendet tartani es egyebkent is hivatalosan rasszistanak minositettek oket, tehat sok varos meg azt is felszamolta ami addig megvolt. A lakossag jelentos resze bandahaboruk kozepen el es semmilyen legalis lehetoseguk nincs arra, hogy megvedjek magukat. Erre lenne jo ha a mindenki tarthat fegyvert helyett hivatalos miliciakat hoznanak latre (svajci mintara), azaz az kaphat fegyvert aki ki van kepezve a hasznalatara es regisztralt tagja egy helyi milicianak. Az alkotmany eredeti kiegeszitese egyebkent meg valami ilyesmirol beszel. (lasd meg: helyi sheriff es altala szukseg szerint aznapra kinevezett helyettesei) Ezt a jelenlegi kormany nem szeretne, mivel ezek a csoportok nem lennenek a kozponti foderalis kormanyzat iranyitasa alatt, igy akar fel is lazadhatnak egy a helyi lakossagnak nem tetszo rendelkezes ellen.

  A fenti megoldas egyebkent joreszt megoldana az iskolai lovoldozesek problemajat is, mivel csak kikepzett es megbizhato embereknek lehetne otthon komolyabb fegyveruk, aik tudnak is vigyazni ra, hogy ne keruljon gyerekek kezebe. Arrol nem beszelve, hogy a bandahaborukat is viszonylag gyorsan megszuntetne, mert a polgarok teljesen legalis modon birosagi eljarasok helyett halomra lohetnek a bandatagokat, ahogy az anno hagyomany volt a meg a polgarhaboru elott. Ez nagyban csokkentene a bunismetles kockazatat is.

  Ehhez kepest a rendorsegeket leepitik, a legalis fegyverbirtoklast tovabb korlatozzak, de persze nem hozzaertes alapjan, hanem politikai vonalak menten. (az elitelt bunozok alapbol nem birtokolhatnak semmilyen lofegyvert, ez reges regota igy van, csak ez igazabol oket nem erdekli)

  Jelenleg ott tartanak, hogy a foderalis kormanyzat megprobalja lefegyverezni a ra esetleg veszelyes torvenytisztelo polgarokat, ugyanakkor szeleskoru buntetlenseget hirdet szinte minden fegyveres bunozonek. Beleertve, hogy szabadon engednek gyilkosokat is, bizva abban, hogy ha a targyalast szabadlabon varjak meg, akkor nem fognak kozben ujabb buncselekmenyt elkovetni. De ez mar ott is a politikai narrativa resze es egyelore vita van arrol a kormanyzo balolal es a feher angolszasz lakossag kozott, hogy akkor az osszes feher rossz-e es rasszista es ezert el kell-e oket torolni es ha igen, milyen modszerrel. A helyi keletazsiai kozosseg pedig megszivta, mert a politikusok oket is feherkent kezelik.

  Az europai szabalyozas kozben eljutott oda, hogy ha kell (lasd Ukrajna), akkor nincs kikepzett es onvedelemre alkalmas lakossag. A svajci modell a helyi katonai kikepzesen atesett miliciakkal es az elore kiosztott fegyverekkel sokkal hatekonyabban tud vedekezni. Magyarorszagon is ilyen indult el azzal a kb. 60 ezer teruletvedelmi onkentessel, akiket a kurd nepvedelmi alakulatokhoz hasonloan kepeznek ki. Ezen csoportok egy esetlegesen hatalomra kerulo nepellenes kormany eseten is nagyon fontosak, mivel az amerikai alkotmany szellemisege alapjan ha kell meg tudjak szuntetni az orszagot elarulni keszulo vezetest. Az, hogy a jelenlegi kormany erre penzt szan azt is jelenti, hogy biznak a nep tobbsegenek hosszu tavu tamogatasaban.