• kvp
    #1
    Meg lehetne ezt oldani szabvanyosan is. Ahogy az email rendszer folott ott van a vegpontok kozti titkositas lehetosege, ugy az uzenetkuldoknel is meglenne. Ahogy az email rendszernel elhetoseg van arra, hogy bizonyos szerverek ne gyujtsenek metaadatokat, ugy itt is meglenne.

    A lenyeg az, hogy minden szolgaltato 1-1 szerverkent mukodne es a felhasznaloi azonositokbol latszodna, hogy milyen rendszerbol kuldik hova. Tehat pl. lenne egy facebook-os user, akit az email cime azonosit, mondjuk [email protected], akkor a facebook-os kivulrol elerheto message account id-ja a [email protected]@meta.com lenne. Egy anonimizalt szolgaltatas eseten ahol se email, se telefonszam nem kerul tarolasra, ott egy generalt user id lenne, pl. [email protected] neven. A ket rendszer tudna egymassal kommunikalni, de a vegpontok kozti titkositast mondjuk csak a secureplatform es a signal kozott lehetne hasznalni, amennyiben csak ez a ket platform allapodna meg az end to end titkositas protokolljaban. Igy mukodik az email alapu gpg-t hasznalo titkositas is. Ez a kepesseg viszonylag egyszeruen megjelenitheto lenne az egyes ismerosok ikonja es neve mellett. Termeszetesen a gyengebben ellenorzott (anonim) szolgaltatasok felol eleg sok spam uzenet erkezne, de azt minden user beallithatna maganak, hogy melyik szolgaltatotol engedelyezi az uzenetkuldesi kerelmeket vagy pl. csak ismeros ismerosetol.

    Szoval a technologia mar 30 eve adott hozza, de egyszeruen a cegeknek nem eri meg a sajat felhasznaloi bazisuk novekedeset limitalni azzal, hogy az egyuttmukodes miatt az emberek nem kenyszerulnenek ra, hogy x+1 uzenetkuldo klienst telepitsenek.