• Agyturbinikusz
    #11
    Csak egy pár dolog, ugye milyen szép nyelv, csak használni nem tudják, ugye Margit normális? Olvasó lámpa? Olyan nincs max asztali lámpa vagy álló lámpa. Fürdőszoba? Te láttál már szobát fürödni? Esetleg tisztálkodásra használt helyiség.

    Az, hogy a köznép egyszerűsített, nem azt jelenti hogy akár nyelvtanilag helyes lenne, hiszen az állandósult szókapcsolat esetén a nyelvtan pont azt mondja, hogy 2 vagy több értelmes szóból lett összerakva, amire szétbontva visszavezethető a szavak jelentése külön külön, az olvasó+ lámpa esete már eleve hülyeség hiszen az olvasó jelentheti a személyt, vagy a cselekményt attól függ hogy szeretnénk értelmezni, az ezzel összekapcsolt főnév ami a lámpa egy olyan szerkezetet alkot aminek egyben nincs értelme, hiszen a lámpa nem olvas, vagy a lámpa nem az olvasó maga. Ha már ennyire tudjuk a nyelvtant akkor illene tudni, hogy a közbeszédben megjelenő kifejezések rengeteg esetben hibásak, és bár meghonosodott, a nyelvtani oldalról helytelen.

    De hát ezt minden érettségizett általános iskolás tudja.
    Ugye a kamion szó, ami spanyol és nagy autót jelent, a hivatalos neve viszont nyerges vontató és hozzá tartozó fél pótkocsi. Vagy a flex ami a sarok csiszolót jelöli helytelenül hiszen a flex a flexibilis szó rövidített verziója ami hajlékonyt jelent magyarul.

    Ha lenne szíves az összes ágyon tanult kolléga helyesen használni az anyanyelvet, akkor talán nem kellene ilyen hülyeségen vitatkozni.
    Mert ügye aki tudja, az valójában nem tudja? Úgy néz ki de nagyon.
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.04.11. 07:19:44