Dodo55#2
"magyar magyarnak kivájja a szemét hozzállás"
Ennél én már csak a "merjünk kishitűek lenni" hozzáállásunkat bírom jobban ;)
A valóság mindemellett az, hogy addig vannak ilyen árak, amíg a bányászok és a gamerek gyengébb idegzetű része elegendő vásárlóerőt tud biztosítani. Csak hogy a bányászok épp már lezárni készülnek ezt a fejezetet, gamer oldalon pedig a türelmesek és a nem végtelen pénztárcájúak alkotják az abszolút többséget, ezért a gépigények növekedése és ezzel a VGA-k avulása már most be van lassulva, mert a játékfejlesztők is az eladásokból élnek. Még szarabb ügy, hogy a nagykerekben ahogy látom épp kezdenek fuldokolni a régi 1650-ektől és 2060-aktól, holott a háború/embargó miatti túlkínálat még alig futott be. 1-2 hónap és én azon sem lepődnék meg, ha a végén még ők fizetnének annak, aki a most 150-200 ezrekért kínált példányoktól hajlandó végre a recsegő-ropogó raktárpolcokat megszabadítani.
De szerintem elég az is, ha belegondolunk abba, hogy ha az elmúlt 1-2 évtizedben nem folyamatosan lefelé mentek volna rohamos tempóban a teljesítményhez viszonyított hardware árak, akkor a legszélesebb körben vett teljes IT szektor a jelenlegi 5%-át alig ha kitehetné. És ugye az a kellemetlen, hogy hiába "tömít annyira a lufi szája ha befogjuk kézzel", hogy 1-2 évig meg lehessen állni ha a világ épp nem bírja tüdővel (ethereum, vírus, chiphiány, stb...), de annál tovább nagyon már nem, mielőtt elkezdene leereszteni és összeroskadni az egész.
Úgyhogy én még azt is el tudom képzelni, hogy akár veszteségesen is rákényszerülhetnek a gyártók és a kereskedők a versenyképes árak és megfelelő kínálat pánikszerű helyreállítására egy idő után, különben egy ponton túl az egész szektor piaci ökoszisztémája nagyon gyors bomlásnak indulhat.
És azt se gondolja senki, hogy a gamer termékek piaci szempontból komolytalan játékszerek lennének, sokkal inkább ahhoz hasonló szerepük van, mint a haditechnikai fejlesztéseknek a mindennapi technológiák fejlődésében, csupán annyival még hálásabbak is, hogy a valóságban zajló, vérre menő csaták nélkül is van folyamatosan igény rájuk. Ja és még csak ingyen sem kell adni a besorozott állampolgárok kezébe őket, mert hajlandóak értük fizetni annyit* és akkora tömegekben, ami a folyamatos, ezer más téren hasznosuló fejlesztések költségeit betakarja.
* pl. bruttó 130 ezret egy 3070Ti-ért Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.30. 22:11:45