• Dodo55
    #3
    "Minden annyit ér, amennyiért megveszik"

    Konkrétan a kérdésedre pedig ebből az a válasz következik, hogy amint a dúsgazdagok, a mostmár csak legfeljebb néhány hónapos távra tervező bányászok és a vásárlást kényszerből (tönkrement a régi) vagy önuralom hiányából fakadóan halogatni nem tudók elfogynak, kielégítődnek, mint aktuális vásárlóerő, akkor jöhet akár az 500 forintos euro vagy a 16. hullám is akár, az árak be fognak zuhanni a türelmesen kiváró, elvből ilyen összegeket ki nem fizetni hajlandó tömegek kedvére, mert különben a kereslet egyszer csak elhanyagolhatóvá válna, a raktározás / készletberagadás közvetlen és közvetett költségei pedig egyre többe fájnának mind a gyártóknak, mind a kereskedelmi szereplőknek. A játékfejlesztők sem hülyék, nem viccből van a Steam hw survey és társai, a gépigények növekedése is lassul, amíg az emberek kellőképp utol nem érték magukat a videokártyákkal, különben a játékok eladásainak is fájna az egész kialakult helyzet.

    Rendkívül elhanyagolható és mellékes közöm van csak a kereskedelemhez, úgyhogy ezt bizonyára minden nálam százszor jobban érintett szereplő százszor ennyi ideje és százszor ennyire tudja.

    Az meg a másik, hogy ha annyira nagyon kényelmesek lennének ezek az árak a kereskedőknek, hogy mindegyik a másikra várjon majd és senki se kezdjen el kezdeményezőleg alávágni (amit már most látni, hogy szerencsére nincs így), akkor már lehet menni rinyálni a GVH-nak ami pontosan ezért van, ugyanis a kereslet-kínálat szöveg az addig jogos és addig védhetők vele a "rendkívül szerény", alig néhány száz százalékos árrések, amíg a raktárak valóban porzanak, vagy pedig a vásárlók tapossák egymást ezrével a boltok előtt. Ha viszont ezek nincsenek, a beszállítók számláihoz képest pedig bizony ott tátong egy fél disznót keresztbe lenyelő árrés kb. hasonló mértékben jelentősebb piaci szereplők esetén, azt már nagyon nem kell inkább megpróbálni kimagyarázni, még ha csak figyelmetlenségből is felejtettek el árat csökkenteni. Poén, hogy egyébként szélsőséges esetben már önmagában a túl magas árazásért is bírságolhatnak (kartellgyanú nélkül is), plusz nem is csak hazai céget, hanem bárkit, azaz bárkit a világon, aki a magyar piacon értékesít vagy ide beszállít. A másik poén, hogy ezek a felügyeleti hatósági jogok nem a mai gyötrően diktatórikus, a szentszűzmária jogállamiságot már az egész naprendszerben is veszélyeztető Magyarország sajátossága, hanem egyenesen őfennhatósága, az Európai Unió tisztaszívű és józaneszű bölcs atyáinak szüleménye.

    De mondom, én szerencsére most azt látom, hogy ilyesmiről szó sincs, a kereskedelem és disztribúció szereplői nagyon helyesen érzik hol van a f...nak a vége az őket etető vásárlók számára és az eszük is úgy tűnik a helyén van, hogy bizony ha én és a hozzám hasonlóan gondolkozó tömeg tagjai vesznek jövő héten egy-egy 3070Ti-t bruttó 130-ért, akkor ők még mindig százszor jobban jártak, mint ha még egy évig türelmesen kivárnánk, nekik meg közben elavuló videokártyákban állna a fél vagyonuk, amit másképp annyi idő alatt nyolcszázhatvanszor meg tudnának forgatni.

    (Természetesen amelyik részén szükséges, ott tessék a helyén kezelni amiket írtam )
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.29. 22:12:13