• wraithLord
    #3
    Vagy viselkedési mintázat. Az illető élőlény tudni akarja tudni, mi van körülötte, az miből van, hogyan működik, mire jó stb. Más élőlények esetén ez tovább komplikálódik, pláne, ha fajtárs. A kíváncsiság eredetileg többek között a túlélést szolgálja. Egy robotnál ezt úgy lehetne megoldani, hogy ha érzékel/lát valamit, amit addig nem, vagy érzékelte/látta már, de ez nem egészen olyan, esetleg nem ismeri fel, akkor vizsgálja meg, hogy mi az, valamilyen módon. Ha valamit csinál, és van mellette valaki vagy valami, akivel/amivel tud kommunikálni, akkor kérje ki a véleményét róla.
    Persze ehhez nem ártana tudnia, hogy mit hogyan lehet/szabad megvizsgálni, mihez hogyan szabad viszonyulni, hogy azzal saját létezését még nem veszélyezteti. Az élőlények ennek egy részét eleve tudják, egy részét játékkal vagy a szüleik által tanulják meg, egy része pedig szerencse kérdése. :D
    És persze ezekkel az infókkal kezdeni és kéne tudni valamit azonkívül, hogy elraktározza őket, mert a tanulás nem ér véget az információszerzésnél, hanem azok hasznosításánál folytatódik, és az új infók hasznosításának igénye is lehet a kíváncsiság része. Viszont a robotok általában egy konkrét célt szolgálnak, és ami információ nem kapcsolódik a feladataikhoz, azt valószínűleg nem is hasznosítják (vagy eleve nem rögzítik).