• kvp
    #3
    Valoszinuleg az uj "chip to cloud" technologia zavarja oket. Tehat az, hogy a biztonsagi processzor az aktualis operacios rendszert megkerulve tud a felhovel kommunikalni. Marmint csak a microsoft fele felhovel.

    Ilyen hardvereken ertelemszeruen nem futtathato linux, csak a microsoft hypervisor-ja alatt, de hat pont ez a lenyege az uj nem szabvanyos chip-nek. Ez egy windows only TPM chip, ugyanez a megoldas van az xbox-okban is.

    Igazabol a biztonsagi megoldas mellett a chip egy microsoft clould-os backdoor-t jelent. Nem mintha az ujfajta intel management system nem ugyanezt biztositana az intel szamara. (ugyanugy elerheto ma is tavolrol egy kikapcsolt, de nem teljesen aramtalanitott intel-es gep) A megoldas nagy elonye, hogy igy akkor is frissitheto a firmware es szukseg eseten tavolrol is elkerhetoek a titkos kulcsok, ha a gep ki van kapcsolva, raadasul mindez az operacios rendszer es a felhasznalo ertesitese nelkul is elerheto.

    A vasarlok nagyreszet igazabol nem zavarna, tovabbra is elotelepitett windows-al veszik a desktop es mobil gepeiket es nem tartanak rajtuk fontos szemelyes vagy penzugyi adatokat, max az uzeleti szerver piacon zavarhatja a vevoket az intergralt microsoft cloud-os megoldas, mivel a cegek nem feltetlen windows alapu szerverparkot szeretnenek hasznalni es nem feltetlen szeretnek a titkos kulcsaik masolatat a microsoft clould-ban tarolni. Viszont ha a jovoben mar nem lesz mas a piacon, akkor majd megszokjak.