• kvp
    #6
    Ez "csak" egy implementacios hiba az AMD oldalan. Valami ertelmes ember blokkolora irta meg a TPM firmware SPI-s muveleteit. Altalaban ez nem gond, mert ha nem egy kernel lock-ban hivjak, akkor max. a medialejatszot vagy a bongeszot fogja meg, abban is csak 1-1 felhasznaloi szalat.

    Na a windows 11-ben a kernel is hasznalja TPM szolgaltatasokat es nem csak alairasokat ellenoriz (amit lehet szoftverbol is), hanem ala is irogat dolgokat, kernel lock mellett. Nem tudom minek, de ez van.

    Igazabol "csak" at kell irni az AMD TPM architekturajat szinkron mukodesrol aszinkron mukodesre. Es nem csak a szokas szerint lassu alairas generalast, hanem az altalaban minden muveletet, ugyanis egy kulso SPI busz eleg lassu a mai procikhoz kepest. Tehat egy par orajeles SPI-s muvelet is tobb millio CPU orajel-nyi idore blokkolja a teljes CPU-t. Fo kernel lock eseten az osszes mag osszes szalat. Ami egy Arduino-n meg belefer, az egy PC-n mar tul sok.

    Szoval kell egy uj firmware, kell egy uj efi bios, kell egy uj kernel driver es kell egy uj alkalmazas szintu programkonyvtar, ugyanis minden API hivas valtozik. /fuggveny(adat)->eredmeny-rol fuggveny(adat,celfuggveny), .... celfuggveny(eredemeny) formatumra/

    ps: Ha ennyit hivogatja a windows 11 a TPM-eket, raadasul a flash-t is piszkalja, akkor ezek a kis SPI-s flash-ek idovel ki fognak egni. Na most a legujabb intel es ARM procik eseten ezek a procikban vannak. (amitol persze sokkal gyorsabbak, viszont nem lehet oket cserelni)