• Vanek úr
    Az lehet, hogy maguk a kutatók nem a pénzért teszik, amit tesznek (bár mintha az előző állításodban még azt emlegetted volna, hogy nem védi őket semmi - most meg már ott tartasz, hogy nem is kell nekik semmi), de ahhoz, hogy meg tudják tenni, amit tesznek, ahhoz pénz kell (meg idő, ami szintén pénz, hiszen azon idő alatt valamiből meg is kell élnie szerencsétlen feltalálónak). Erről beszélt Sequoyah is, és ezt próbálom meg én is átadni. És ezt a pénzt (illetve időbeli) befektetést akarja viszontlátni az, aki a kutatásba fektet (akár magán kutatóról beszélünk, akár cégről, akinek a kutató dolgozik).

A továbbiakban ismét máshogy látjuk a helyzetet. Hiszen az, hogy valaki kitalált/felfedezett/létrehozott valami újat, az nem jelenti azt, hogy más nem használhatná. Csak meg kell egyezni a licencről (hiszen pont ezzel kaphatja vissza az illető vagy a cég az új dologba fektetett időt, pénzt), és akkor onnan simán használható az a dolog másnak is. Viszont ha semmi pénzt nem kap érte, akkor nem fog 'önerőből' a semmiért kutatni (vagy ha cégnél dolgozik, akkor a cég sem fog bele semmi pénzt ölni, ha más fog az ő kárukra meggazdagodni, ők meg mehetnek a süllyesztőbe).

De ez már megint önismétlés. Meg Sequoyah-ismétlés. Ha ezen nem tudunk túllépni, akkor megakadt a vita, mert nem esik le, hogy ma már egy felfedezéshez befektetés kell (ami akkor jó, ha valamilyen szinten meg is térül, nem pedig más élvezi majd a gyümölcsét). Az meg, hogy a CVT esete miért olyan, amilyen, az lehet, hogy a 'pénzéhes' embereknek köszönhető, akik nem voltak hajlandóak fizetni, de sok pénzt akartak belőle szerezni. De én is tudok példát, és ehhez messzire sem kell menni: amikor egy magyar feltaláló a focicipőknél feltalált egy speciális részt, ami segíti a foci célzását. Aztán az ADIDAS ezt minden nélkül lenyúlta. A feltalálónak benne volt a pénze, szerette volna, ha a cipőit veszik, ehelyett az ADIDAS csukákat vitték. Ugye, milyen jó is volt a feltalálónak, hogy se a nevét nem említették meg (se hírnév), se a cipőit nem vitték (se a befektetése nem térült meg, ellenben egy cég jól megszedi magát rajta)? Vagy mégsem? Szerencsére a jog megvédte, és végül (talán, mert a végére már nem emlékszem tisztán) az ADIDAS fizetett a feltalálónak a találmány használatáért.
    [Szerk.: félig-meddig emlékeztem jól. Az ADIDAS fizetett, de csak részben. Lásd: https://index.hu/sport/2016/11/22/14_ev_utan_fizet_szabadalombitorlasert_a_magyar_feltalalonak_az_adidas/ ]

Az viszont már trollkodás, amit a következő hozzászólásodban írtál (szerintem te is tudod). Az élet nem kikutatta/kifejlesztette azokat, amikre utalsz, hanem az evolúció (vagy Isten - attól függ, miben hiszel) létrehozta, alakította, változtatta. Ezt utánozni, lemásolni simán lehet, hiszen az életnek/evolúciónak nem tudsz fizetni (hiszen egy nem létező személyről/cégről beszélünk).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.03.06. 22:19:38