Vanek úr#29
Azt hiszem, nem teljesen értelek. Egyrészt a levezetésed lényegét sem értem, másrészt mintha magad sem értenéd. De lehet, hogy csak én nem értelmezem jól. :)
Egyrészt arról beszéltünk, hogy miért kerül annyiba a fejlesztés. Te azt mondtad, hogy a szabadalmak miatt, én meg azt, hogy nem, mert azok összege elenyésző az előre dolgozók munkaköltsége mellett.
Innen nem értem, hogy jön ide az Intel vs. AMD (itt egyszerűen az egyik oldal bénázott hosszabb ideig, de most az az oldal van felül - köze nincs a szabadalmakhoz); hogy jön ide a házépítés (szintén), miért beszélünk a tőkekoncentrációról, és miért beszélünk állami kutató-/fejlesztő központokról (mert hiszen vannak magán kutató és fejlesztő központok is, amik viszont alig vagy egyáltalán nem kapnak állami segítséget - ott marad a 'piaci' támogatás (lásd: gyógyszercégek)).
Ugyanakkor azt sem értem, amit az elején felvetsz: azt próbálod bizonygatni, hogy minden mindenre alapul, ugyanakkor behozod a tranzisztort, ami meg mégsem alapul semmin. Aztán a te oldalad igazát azzal próbálod bizonyítani, hogy valaki feltalálta a tranzisztort, és nem kapott semmit, de más meg nagy pénzt csinált 2 tranzisztorral. Miközben pont arról szólt a vita, hogy aki kitalálta a tranzisztort, annak a munkáját azzal kell értékelni, hogy levédjük, és ne tudjon más ebből a sok éves kutatómunkából meggazdagodni egy pillanat alatt (mert ingyen használja más több éves munkáját, amibe valaki sok pénzt, időt, energiát ölt). Vagyis mintha öngólt rúgtál volna.
Ezen kívül behozod a hasznosságot, mint mérőeszközt. Nem értem, miért, minek és hova. Nem volt róla szó, és nem is számít semmit, ugyanis a piac jól szabályozza magát ilyen téren: ami 'haszontalan' fejlesztés (vagy akár túlárazott), azt úgysem fogják licencelni; ami viszont 'hasznos', azt meg úgyis felkapják.
Vagyis tényleg nem értem, mit szerettél volna kifejezni a gondolataiddal. Ha esetleg újra megpróbálnád ... vagy megértenéd, hogy miért kell védeni egyes emberek munkáját azzal, hogy használjuk a szabadalmilag védett kategóriát, akkor azzal előrébb juthatnánk.
Itt jegyezném meg, hogy a beszélgetés csak egy átlagos szabadalomvédettségre vonatkozik. Vagyis ne keverjük ide az amcsiknál használt szabadalmi rendszert, mert az úgy baromság, ahogy van (gondolok itt pl. a forma (vagyis tulajdonképp szinte bármi) levédésére). Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.03.01. 22:02:28