Dodo55#17
"Hiába képes az autód 200-al menni, ezen 'önrendelkezési jogod' meg van vonva jelenleg is mert ön és közveszélyes."
Ezt nem értik látom sokan. 205-215 körül lehet az autóm végsebessége, de eszembe nem jutna kipróbálni még német autópályán sem, az 5 csillagos törésteszt ellenére sem, mert csak 1100kg az önsúlya és 160-180km/h felett tartanék a fékút hosszától, felelősen fel nem vállalható kockázatnak ítélem meg. Ellenben ha 30-as táblánál kettesben padlógázra nem ugrana azonnal 50-60 köré szándékos tervezési okokból és egyszer emiatt kocannék egy elsőbbségemet meg nem adóval egy kereszteződésben (éves szinten előforduló példa amit eddig mindig így tudtam kivédekezni), vagy durranna belém hátulról egy mentő ha az autó nem enged át a piroson (ami ugye bizonyos esetekben vitán felül kötelező ha máshogy nem fér el) akkor abból a gyártónak elég húzós ügye lenne, hiszen az autó engem tervezett funkciók által akadályozott egy közvetlen veszély elhárításában.
Jogilag amúgy meg csak megsúgom annyira van bármilyen jogom megvonva (mint szimpla egyszerű állampolgárnak), hogy szélsőséges esetben a saját szakállamra (bíróság előtt bizonyítanom kell, hogy nyilvánvalóan nagyobb veszélyt hárítottam el, mint amit okoztam és egyebek) technikailag szinte bármilyen bűncselekményt "elkövethetek" büntetés következménye nélkül (de nem feltétlenül büntetőeljárás és vádemelés nélkül!), ha azzal egy annál súlyosabb közvetlen veszélyt hárítok el és ésszerűen kézenfekvő más módja annak hirtelen nem volna. Erre az alapelvre alapul egyébként a szirénázó autók elengedése piroson áthajtással is vagy ami pl. egyszer velem történt, 80-as táblánál 140 körül száguldással, mert a szembeforgalom tömött volt a 2 sávos többszáz méter hosszú szűk hídon, úgyhogy a hátulról közben mögém nagy lendülettel megérkező rendőrt csak így tudtam nem akadályozni (még meg is köszönte utána vészvillogóval).