• kvp
    #15
    "Annak az ablaktalan kollegiumnak nem az energiahatekonysag volt a lenyege. Hanem hogy a kozossegi eletet erositse azzal, hogy a diakok nem a szobaban toltik az idejuket, hanem a kozossegi terekben."

    Hat nem eppen. Egyszeruen az alapterulet es az epitesi koltsegek csokkentese a cel. Tehat minel kisebb terfogatba minel tobb embert. Erre matematikailag az idealis a gomb forma, ha hazat epitunk, akkor pedig a kocka. Ilyen logikak menten epultek a korfolyosos, sok belso udvaros hazak anno vagy a mai modern lakotelepek (emeletes lakoparkok). Ha a vilagitoudvarokat is ki lehet hagyni, akkor lehet a maximalis hatekonysagot elerni. Ilyen megaepuletre jo pelda volt a hong kong-i Kowloon, ami minimalis alapteruleten kepes volt kozel maximalis embersuruseget elerni.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kowloon_Walled_City

    Ennek ellentete a szocialista lakotelep elv, ahol ket haz kotott a hazak magassaganak megfelelo helyet kellett kihagyni, az idalis benapozottsag miatt. A maximalishoz kepest sokkal kisebb nepsuruseget eredmenyez, ezert tokes szemmel nem gazdasagos ilyet epiteni. Nem veletlen, hogy az uj varosi lakoparkoknal szinte csak sikatorokat hagynak ki az emeletes hazak kozott. De meg egy 20. szazadi magyar falu is szellos egy mai kerteshazas lakoparkhoz kepest, ahol a kert egyre kisebb, mig a vegen eljutunk a japan stilusu, csak egy macska fer el a ket haz kozott meretu 'kertekig'. Papiron kerteshaz, de legfeljebb csak fel labbal lehet kikepni a kertbe es az ereszek majdnem osszeernek minden iranyban. Ennek a folyamatnak logikus tovabbfejlesztese a tobb kilomter x tobb kilometeres alapteruletu, vilagitoudvarok nelkuli magas tombhaz. Elni ugyanugy lehet benne, mint ahogy egy banyarendszerben is lehet.

    A fenti problemak ellenere az ENSZ tovabbra is azt tamogatja, hogy a bolygo lakossaganak nagyreszet a leheto legkevesebb helyet elfoglalo nagyvarosokba gyujtsek ossze. Ez azt jelenti, hogy elofordulhat, hogy kilometerekre lenne a legkozelebbi kulso fal egy lakas ajtajatol. Hatekony, de nem tul emberi. Hong Kongban, Japanban es Londonban mar vannak ilyen ablaktalan lakasok es a 20. szazadi szabalyozas bevezetese elott New York-ban is voltak ilyenek. Csak akkor meg a politikusoknak volt jozan eszuk, hogy betiltsak oket.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tenement#New_York
    "Prior to 1867, tenements often covered more than 90 percent of the lot, were five or six stories high, and had 18 rooms per floor, of which only two received direct sunlight. Yards were a few feet wide and often filled with privies. Interior rooms were unventilated."

    Szoval ez a stilus ismert mar korabbrol, de tudjuk, hogy nem biztosit emberi korulmenyeket, meg modern technika alkalmazasa eseten sem.

    "És akkor a nyersanyaghiányba még bele se kezdtem. A hélium nemesgáz készletünk vészesen fogy. A ritkaföldfém hiány is okozhat itt még világválságot.
    Vagy ott van az energiaválság. A kereslet rá folyamatosan nő, miközben az erőművekkel és építésükkel csak gondok vannak, nem fenntartható az igény növekedése."

    Valojaban azt tortent, hogy a nagytokesek rajottek, hogy a munkasok nagyresze kivalthato gepekkel. A haszontalan embereknek meg nem akarnak termelni a limitalt nyersanyagokbol es energiabol. Ahogy egyre tobb ember valik feleslegesse, ugy csokken az emberiseg eletszinvonala. Nem azert mert nem tudnank sokkal tobb energiat termelni (lasd pl. thoriumos reaktorok) es azzal egyre tobb elelmiszert eloallitani (ha kell ipari korulmenyek kozott), hanem mert a nagytokeseknek ebbol semmi szemelyes hasznuk nincs. A 4. ipari forradalom elott azert kellett a munkasokat jol tartani, hogy tobbet termeljenek. De ha mar nincs rajuk szukseg, de nem lehet oket ugy levagni mint az igaslovakat amikor megjelentek az elso gozgepek, akkor minimalizaljak az eletszinvonalukat es csokkentik a termekenyseget. Ez egy termeszetes nepessegfogyast okoz, amivel szepen lassan leviheto a szamuk a nagytokesek altal toleralt ertekre. A lovak sem haltak ki, de igaslovak helyett ma mar szinte csak hobbi lovak vannak a gazdagoknal. Most a munkasokon a sor. A muveszeket persze meg fogjak tartani, szorakozaskeppen, de nem annyit mint amennyi ma el. Egyelore meg a mernokokre es a technikusokra van szukseg nagy mennyisegben, igy kvazi ok lehetnek az uj ipari korszak also munkasosztalya. Nekik akar meg valodi kereshazra is futhatja, mig a tobbiek orulhetnek ha kapnak segelykent egy ablaktalan szobat egy nagy lakotombben. Ez utobbi lakossagnak (a tobbsegnek) max. ingyen net es egy VR headset jarhat a bogar burger melle. Es ahogy nezem a legtobb nyugati fiatalnak ez a jovo tokelesen meg is felel.

    A fentieket ismerte fel a vilag nagytokeseinek tobbsege es erre az iranyra ugrott ra most a legtobb tokeeros techceg, mert tudjak hogy ha a lakossag tobbsegenek a teljes tarsadalmi eletet ez a technika fogja jelenteni, akkor nagyon nagy hatalmat kap az aki a rendszert birtokolja es iranyitja.