• Sydra
    #19
    "Csakhogy ideális esetben az állam pénzének összértéke is nő, ahogy nő a gazdaság, ill. kicsit inflálni is kell, hogy legyen motiváló erő a pénz befektetésekre."
    1.: A fiat pénz az érték elszámolási egysége, nem maga az érték. Nincs mögötte áru, se semmilyen egyéb fedezet. Nem azért működik a gazdaság mert infláció van, hanem mert éhes vagy meg autózni akarsz, meg lakni akarsz valahol.
    2.: Te nem csak szimplán "ösztönzöd a befektetést" az inflációval, hanem belehajszolod a lakosságot a szükségesnél kockázatosabb befektetésekbe. Vagyis arányosan több lesz a veszteséges befektetés/pazarlás is.
    3.: Az infláció technikailag lopás aminek a javai azoknál csapódik le, akik először hitelezik ki és/vagy veszik fel hitelként a frissen nyomtatott pénzt. Pl felveszel hitelre 100 millió forintot 5% kamatra 10%-os inflációs környezetben. Veszel egy 100 milliós házat, egy év múlva eladod és lett 5 millió forintod anélkül, hogy bármit is létrehoztál volna. Azt is mondod tehát, hogy ki kell rabolnod a lakosságot minden évben hogy ösztönözd a befektetést.
    Ha eltekintünk attól, hogy a Keynessiánus gazdaságpolitika fogalmi tévedésre épül (1-es pont), akkor is a 2-es és 3-as pont összesített hatásai messze negatívak.

    "És a pénz mögött ott a garancia, hogy az állam az ország saját GNP-jének egy része felett rendelkezik, ami megadja az értékét."
    A fiat pénz mögött az erőszak a garancia. Hogy az állam kényszerít hogy használd ezzel növelve a keresletet. A gazdaságon az állam mint parazita jelenik meg.

    "A kamat ugye a pénz értéke, ami általában több, mint az infláció."
    A hivatalos infláció a töredéke a valódinak. A nagybankok és nagybefektetők meg messze alacsonyabb kamattal működnek, mint ami az átlag embernek elérhető. Ha hozzávesszük a kereskedelmi bankok pénz multiplikátor hatását is akkor kijön, hogy ők a 2% kamaton gyakran 10-20%-ot is keresnek. Ez olyan mint a default tőkeáttét.

    "A kriptopénzek értékét meg kb. csak az adja, akik átváltják a klasszikus pénzüket."
    Nyilván az a cél, hogy ne kelljen visszaváltani fiat-ra. El-Salvador-ban már nem kell visszaváltanod.

    "Ezért a kriptopénz, hosszú távon, normális monetáris viszonyok között, elméletileg, több kárt tud okozni a használóknak, mint a pénznyomtatás."
    Árfolyam stabilizálásra már vannak megoldások, csak még nem elterjedtek. Továbbá a legtöbb defi szolgáltatás úgy működik, hogy nagy összegeket kell letétbe helyezni. Szerintem a kripto gazdaság sokkal stabilabb és kiegyenlítettebb lesz, ha egyszer elterjed.

    De amúgy mindegy is, hogy valaki szereti, vagy nem, a lényeg hogy senkit ne kényszerítsünk bármilyen pénz használatára. Mindenki használja azt amiről úgy gondolja, hogy az egészségét szolgálja és vállalja érte a személyes felelősséget!
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2022.01.24. 11:14:34