• Munkas
    #16
    „a centralizált bankrendszerrel, ahol a te károdra nyomtatják ész nélkül a pénzt”
    Ezt már többféle kontextusban olvastam, de nem igazán értem.
    A pénz ugye gyakorlatilag egy állam váltója. Ha csinál még belőle, akkor több felé oszlik az értéke. Szó szerint kb. ezt lehet olvasni indokként a kriptopénzeknél.
    Csakhogy ideális esetben az állam pénzének összértéke is nő, ahogy nő a gazdaság, ill. kicsit inflálni is kell, hogy legyen motiváló erő a pénz befektetésekre. A túlköltekező gazdaságokban meg költségvetési hiányt is kitölt, ami gyakorlatilag egy adófajta. Talán ezt az adót lehet elkerülni a korlátozással, de ez nem olyan kritikus (hacsak nem HUF-ot gyűjtünk CHF helyett), mivel jár rá hozam is. A kamat ugye a pénz értéke, ami általában több, mint az infláció.
    És a pénz mögött ott a garancia, hogy az állam az ország saját GNP-jének egy része felett rendelkezik, ami megadja az értékét. Régen ugye aranyra váltható volt, azt könnyebb volt értelmezni, de ma már csak egymás között lebegnek a pénzek árfolyamai.
    A kriptopénzek értékét meg kb. csak az adja, akik átváltják a klasszikus pénzüket. Amíg megy be a pénz, addig nő az árfolyam, amikor kifelé váltják, akkor meg csökken. Mindkét folyamatban pozitív visszacsatolás van. Persze vannak fékek, pl. a bányászat és a tranzakciós díjak, de úgy tűnik, hogy ezeknek szűkek a lehetőségei, gyakorlatilag csak a nagyon nagy buktákat tudják korlátozni.
    Ezért a kriptopénz, hosszú távon, normális monetáris viszonyok között, elméletileg, több kárt tud okozni a használóknak, mint a pénznyomtatás.