• kvp
    #4
    Nem tudom hogyan jon a kripto pilotajatek a metaverzumokhoz, de POS (proof of stake) elv alapvetoen ugyanazt hozza mint ami most a valodi (konvertibilis) penzek vilagaban van. Azaz a toke 99%-a a lakossag 0.01%-anak (vagy meg kisebb kornek) a kezeben van. Ha a POW (proof of work) fizikai (energetikai) korlatait kivaltjak tokearanyos szavazati joggal (lasd EU stakeholder democracy modell), akkor az egesz rendszer ugyanolyanna valik mint a korabbi rendszer amit megprobalnak levaltani.

    A metaverzumrol viszont jo a cikkben a meglatas, alapvetoen az a gondja a cegvezetoknek, hogy nem tudjak elkepzelni, hogy hogyan csinaljak meg. Az emberek jelentos resze nem akar buvarszemuveggel a fejen elni, bar a nagytokesek reszerol ez teljesen megfelelne az atlagos emberek szamara, mint egyetlen jovokep. Egyelore nem rendelkeznek a megfelelo technikai hatterrel ahhoz, hogy megvalsositsak, de most a tartosnak nyilvanitott vilagjarvany (lasd: meg bekeharc) alatt felnovo generacionak mar termeszetes lesz, hogy csak a virtualis terben vannak a kozvetlen csaladjan kivul emberek. Addigra talan a technologia is eljut oda, hogy a hordhato konzol napszemuveg meretu lesz, mig a legtobb ember akit ez zavar vagy tul lassunak tartja, inkabb beultetteti maganak a csatlast. Addig is marad a monitor elott ulve piszkaljuk az eger + billentyuzet kombot es pl. a microsoft csapata jelenleg ezt probalja beepiteni a teams-be. Azert oda, mert akkor van lehetoseg a ceges felhasznalasra, ami tenyleges tartalom (content) nelkul is eladhato. Persze a mai modern azsiai mmo-k fejlesztocsapatai alkalmasabbak lennenek a kerdeseses vilag(ok) letrehozasara, kerdes a metaverzum fejleszto nagytokesek erre mikor jonnek ra.

    Ha valaki nem tudja elkepzelni milyen lehet egy ilyen metaverzum, akkor jatszon barmilyen modernebb mmoprg-t first person modban. Mukodik, de munka szempontjabol semmi konkret elonye nincs egy sima konferenciahivashoz kepest. Persze ha a helyi kocsmaig se tud elmenni senki es csak online terben talalkozhat emberekkel, akkor nagyon hasznos. De ahhoz, hogy ez elterjedjen folyamatos lockdown kellene mindenutt amig a 2020-ban iskolaskorba lepett gyerekek fel nem nonek, ami meg kb. egy evtizded. Raadasul kozben nem dolhet ossze a gazdasag es meg a 10 evre bezart lakossag folyamatos ellatasat is meg kellene oldani valahogy. Nem tudom a vilag nagytokes tulajdonosai hogyan akarjak ezt megoldani.