• kvp
  #2
  A starlink elvileg nem mukodik azon orszagok folott, ahol nem kap downlink frekvencia engedelyt. Azaz ha arrol van szo, akkor Kina fole erve siman lekapcsol a muholdak lefele nezo sugarzo egysege.

  A gondjuk valoszinuleg az, ami az ESA-soknak is. Ha a teljes egboltot lefedi a starlink, akkor gyakorlatilag nem lehet vele versenyezni es nem is lehet rajta rendesen atlatni kommunikacios muholdakkal sem. Alacsonyabb palyara nem rakhato mar muhold, mert nem mard fent. Magasabb palyan pedig teljes kiepitettseg eseten allandoan megszakitja a kapcsolatot 1-1 starlink muhold ami eppen belep a sugarba. Ez barmilyen nagy savszelessegu kapcsolatot kepes lerontani. Tehat GPS eseten meg nem gond, de a geostacionarius adatkapcsolat (hagyomanyos muholdas tv vagy internet) rendszeresen meg fog szakadni 1-2 masodpercre, minden muhold athaladasakor.

  Plusz nagyon nehez foldkoruli alacsony palyara rakni barmit, kesobbi transfer-hez, mert a starlink-ek ala nem lehet, mert visszajon, a starlink-ek fole meg csak ugy lehet ha elore kiszamoljak az utvonalat. A megfelelo urszemet koveto rendszerek nelkuli orszagoknak, foleg ha nem is tul pontos a raketarendszeruk ez szinte lehetetlen vallalkozas (pl. India, Oroszorszag, Kina). Ezek az allamok vagy nem lonek fel tobbet semmit vagy kenytelenek lesznek a spacex-et megkerni az inditasra, ugyanis csak nekik van eleg pontos navigacios rendszeruk, hogy biztosan elkeruljek az utkozeseket.

  Na most megnezem amikor Oroszorszag vagy Kina a spacex-el targyal a katonai rendszereik inditasarol. Ha viszont mellelonek, akkor ez lesz:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kessler_syndrome
  A starlink ezt azzal segiti, hogy egy gyuruben egymas mogott mennek az azonos palyan levo muholdak. Ha egyet kiszed valami, akkor a roncsok az orbitalis szabalyok szerint szepen lassan szetterulnek a teljes gyuru menten. Ez egymas utan szedne ki a mogotte jovo muholdakat is, plusz hasznalhatatlanna tenne a teljes gyurut 3-5 evre. (tehat vagy aktivan takaritunk vagy varni kell a muholdak potlasaval)

  Apropo takaritas. Erre jelenleg csak a spacex-nek van barmifele hasznalhato hardvere. Igy ha barmi gond van, akkor valoszinuleg oket lehet csak megbizni a munkaval.

  A kinaiak ezek utan erthetoen morcosak. Az oroszok meg megmondtak, hogy akkor ha ok nem ferhetnek hozza az urhoz, akkor senki nem fog. Az erre keszult raketarendszert mar teszteltek is. (kis hijan leszedte az iss-t is)