• kvp
    #4
    Az amerikai es az orosz fejlesztesek kozott az a kulonbseg, hogy a Hold vagy a Mars felszinen szabad nuklearis reaktorokat hasznalni, mint ahogy melyuri kuldetesekhez is. Viszont az orosz rendszer foldkoruli palyan szeretne nuklearis reaktorokat uzemeltetni, amit tobb egyezmeny tilt. Ezert nem lehet bekapcsolt nuklearis reaktorral inditani semmit es csak a foldkoruli palyat elhagyva lenne bekapcsolhato a reaktor. (ami az elozetes tesztelhetoseget es az utolagos javitasokat kizarja, igy nem is alkalmazzak)

    A rele muholdak meg ket dolog miatt is fontosak. Egyreszt ra lehet latni veluk a Hold egyenlitojetol messzebb levo regiokra is, masreszt mar annyi szemet van foldkoruli palyan, hogy egy kozvetlenul videojelet sugarzo iranyitott antennas rendszert siman learnyekolhat a sugarba belepo alacsony magassagu urszemet vagy muhold (vagy a 40 ezer starlink egyike, lassan tobb lesz beloluk mint urszemetbol). Az a par szaz bit / masodperces sebesseg, ami meg tobbszoros visszaverodesen at is veheto pedig keves videojel tovabbitasahoz.

    ps: A nuklearis reaktorok hasznalata egyebkent megerne, a holdra par ora, a Marsra pedig kb. ket nap lenne az ut ha folyamatosan 1g-vel gyorsulna majd lassulna a jarmu. Raadasul meg a mesterseges 1g-s gravitacio is megoldott lenne majdnem a teljes ut alatt. (feluton az atfordulasnal lenne 0g, par percig) Ha boven van folos energia, akkor egy forro plazma alapu VASIMR hajtomu kepes lenne egesz jo reakciogaz hatekonysag (es gyenge energiahatekonysag) mellett 1g-s gyorsulast produkalni. Viszont ha ilyen kb. megawatt koruli reaktor a felszallas vagy a bolygokoruli palya elhagyasa kozben visszaesik, akkor az egesz bolygo legkoret elszennyezi.