• kvp
    #3
    Valoszinuleg a torvenyhozokat es a birokat is az zavarja, hogy egy ideje ha mast rak fel az egyszeri felhasznalo, akkor allandoan megprobaljak visszakapcsolni a programokat a sajatjukra. Pl. az edge nehany frissitesenkent megkerdezi, hogy nem akarunk-e inkabb atvaltani ra es ha igent nyom valaki, akkor atvalt. Plusz van nehany hely a windows-ban, ahol az osszes link a beallitott bongeszotol fuggetlenul mindig edge-el jon fel es ha feljon, akkor ha mar ott van akkor rakerdez, hogy nem akarunk-e veletlen atvaltani ra. Ez egy ido utan mar zavarja az embereket es ha a politikusok gepein is igy mukodik, akkor a politikusok elkezdenek buntetes utan kialtozni es az atlag emberrel szemben rajuk hallgatnak a birosagok is.

    Ehhez jonnek meg a win11 eseten korlatozottabb telepitesi jogok es az appstore konkurenciat kitilto uj rendelkezesei. Szoval lassan olyan zart lesz a windows is, mint az ios. Legalabbis lathatoan ez a microsoft celja. Ez meg alapvetoen nem tetszik senkinek. Persze mondhatnank, hogy akinek nem tetszik, az ne vegyen windows-t, de desktop-on jelenleg csak az ingyenes linux-os alternativak vannak, amik nem termekek, tehat versenyjogi szempontbol nem nagyon leteznek. Plusz a piaci reszesedesuk is kerekitesi hiban belul van.

    Talan ha az Apple vegleg osszemossa az ios-t a macos-el es mar irodai munkara is mindenki mobil keszuleket (pl. tablet-et) hasznal, akkor vegkepp megszunnek a consumer desktop rendszerek. (tehat csak muszaki munka celjara maradnak a desktop gepek es par helyen a windows) Internetezni es irodai munkara alapvetoen jo egy lezart tablet is, jatszani meg ott vannak a lezart konzolok. Az atlag felhasznalo ugyse akarna soha semmit meg atallitani sem a gepen, nemhogy a netrol mindenfele 3rd party programokat telepiteni. Amerikaban mara mar az termeszetes, hogy a keszulekhez adott appstore-ban veszik vagy berli havidij fejeben az emberek a programokat a bankkartyajukkal es csak abbol valogathatnak amit a gyarto az adott keszulekhez engedelyez. A microsoft is csak erre akarna atallni, de valamiert az emberek egy resze meg emlekszik arra, hogy regen lehetett szabadabban valasztani.