• kvp
    #12
    Musknak igaza van. Hozzaerto, intelligens emberekbol tenyleg kezd hiany lenni, lassan mar Kinaban is visszaut az egyke politika. Hiaba no a Fold lakossaga, ha csak a kepzetlen es kepezhetetlen emberekbol lesz tobb. Nem az afrikai vagy indiai tulnepesedeses a fo gond, hanem a nyugati es keletazsiai nepessegcsokkenes, amit a bevandorlas nem tud kompenzalni, mert attol, hogy az afrikai foloslegbol feltoltik a helyuket meg nem lesz tobb kepzett vagy kepezheto ember. Szoval jol latja a helyzetet, de ez jelenleg egy szelsosegesen jobboldali nezopont. Valojaban pedig csak survivalist, az az emberi faj (civilizacio es kultura) tuleleset tartja fontos celnak.

    Az, hogy a vilagot penzugyi modszerekkel sikeresen kifoszto elit egy resze ugy dontott, hogy kb. 100 millio alatt akarja maximalizalni a bolygo lakossagat, mert ennyi szolga nekik boven eleg es ennek elerese erdekeben cselekszik az elmult evekben, meg nem jelenti azt, hogy ez lenne a helyes ut.

    A lakossag minel kisebb helyre kenyszeritese egy ugynevezett behavioral sink szituaciot eredmenyez, azaz a mesterseges tulzsufoltsag miatt nem szuletnek gyerekek. Ez elso tunetkent ugy jelentik meg, hogy egyre tobb egyed lesz osztonosen, azaz onszabalyozo modon nem heteroszexualis, tehat nem parosodik hasonloan nemzokepes, ellenkezo nemu egyeddel. Ez a jelenseg termeszetes kozeli rokonaink a majmok eseten, de a jelenseg mar most megfigyelheto a nyugati vilagban is es a vilag tulajdonosai lelkesen tamogatjak. Kesobb az adott kozosseg maradek tagjai is abbahagyjak a szaporodast, tehat nem szuletnek uj utodok, minden egyed csak magaval foglalkozik. Ez jelenleg csak extrem nagy helyi nepsuruseg eseten jon letre, pl. Japanban, ahol mar a nemzokepes lakossag tobb mint 60%-a inaktiv. Mindez ugy, hogy kesobb amikor a csokkeno lakossag miatt mar lenne boven hely csaladot alapitani, akkor sem fordul meg a trend es az igy kondicionalt egyedek akkor is a zsufolt es csaladalapitasra alkalmatlan eletkozossegeket keresik amikor mar lenne alternativa, lasd a Japan videk elhagyott telepuleseit es a varosok tovabb novekvo nepsuruseget.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_sink

    A mostani lepesek eleg nagy resze egyertelmuen arrol szol, hogy a vilag lakossagat iranyitott modon, de eroszak nelkul csokkentsek le a fent emlitett 100 millio ala. Ha nem sikerul idoben megforditani a trendet, akkor konnyen 0-ra, mint ahogy azt a kisemlosos kiserletek mutattak. Fontos lenne megerteni nem csak azt, hogy mikent es miert alakul ki a jelenseg, hanem azt is, hogyan lehet azt megforditani. Ez a nyugati es keletazsai nemzetek megszunese elleni legfontosabb lepes lenne. Magyarorszag lakossaga mar regota az ENSZ altal kiszamolt fenntarthato szint alatt van, tehat itthon sem csokkenteni kellene a nepesseget.

    A klimavedelem cimszo alatt felsorolt manapsag nepszeru megoldasok kivetel nelkul arrol szolnak, hogy a teljes lakossagot csokkentsuk le annyira, hogy a mostani kornyezetszennyezo energiatermeles mellett is fenntarthato legyen a felso 0.0001% eletmodja. Pedig sokkal egyszerubb lenne az energiatermelest modernizalni addig amig kornyezetszennyezes nelkul is kepesek lennenek eleg energiat termelni. Sot ha fejlodni akarunk, akkor exponencialisan egyre tobb energia fog kelleni. Az atomenergiat is foleg azert ellenzi a vilag elitje, mert azzal a lakossag szamanak vagy eletszinvonalanak draszikus csokkentese nelkul lehetne mindenkit ellatni. Csak azokat a megoldasokat tamogatjak, amik a lakossag nagyreszenek nyomorba kenyszeritese, termeszetes elkopasa utan a megmarado elit es szolgaik szamara termelnek eleg energiat.

    Ertem en, hogy amikor az elso ipari forradalom foloslegesse tette a lovakat, akkor sem meszaroltak le oket egyik naprol a masikra, csak nem szaporitottak tovabb oket, igy az igaslovak kikoptak a vilagbol. Ugyanezt szeretnek most a negyedik ipari forradalom soran megtenni a munkasokkal, mivel szamukra mar foloslegesse valtunk. A modern oktatas miatt (foleg nyugaton) a fiatalok egyre nagyobb resze ezt onkent tamogatja es onkent valasztja azt, hogy lemond az emberhez melto eletrol es a csaladalapitasrol. Mindezt csak azert, hogy az elit meg nagyobb luxusban, az oket zavaro emberiseg nelkul elhessen. A mostani jarvany csak lehetoseget adott ennek a folyamatnak a felgyorsitasara, viszont a gyorsasag miatt eleg sok embernek feltunt, hogy mig oket bezarva tartjak es az eletminoseguk onkentes csokkentesere probaljak ravenni, addig az elit semmilyen korlatozas ala nem esik es tovabb novelik eletszinvonalukat, a lezarasok miatt felszabadult eroforrasokbol.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.12.09. 10:31:23