• Caro
    #11
    Eléggé kilóg a lóláb.
    Persze, az 5G már képes lehet hasonló szintű szolgáltatás nyújtására mint az optika, ez igaz. Csak nem annyi felhasználó esetén.
    Vagy 300m-enként cella, és akkor az kb. egy wifi, amit persze egy nem rádiós technológiával ugyanúgy ki kell szolgálni, vagy maradnak a tornyok. A rádió egy osztott közeg, sokkal kevesebben tudják egyszerre használni. Kis népsűrűség esetén megfelelhet, de soha nem lesz olyan jövőálló, mint az optika. Ott még különböző multiplex megoldásokkal (pl. WDM) tovább lehetne emelni a sávszélt. Egyelőre nem teszik, mert a gigabit így is adható.
    Képzeljük el, ha egy komplett falu kezd el 4k streamet nézni egyszerre 5G-n... a végén nem maradna sávszél.

    A probléma feloldása egy olyan megoldás lehet, mint az áramszolgáltatók. Lennének hálózati és szolgáltató cégek. A hálózati cégnek ellátási kötelezettsége van, definiált műszaki paraméterekkel (pl. ping, fel/le sávszél). Az ő dolga ezt kiépíteni, a technológiát is ő választhatja meg, de a paramétereket tudnia kell. A szolgáltatást viszont már a szolgáltatótól rendeled meg. Aztán ott már lehet válogatni hogy ki miyen extrát ad (pl. publikus ip cím).
    Annyi a különbség, hogy a telekom infra kiépítése nem akkora összeg, mint az áramhálózat, ezért tudnak sokan versenyben maradni úgy is, hogy ugyanazon a területen szolgáltatnak. A mi utcánkban pl. egyik oldal telekom, a másik voda, de mindegyik koax, így nagy különbség nincs köztük.