• kvp
  #6
  "A nátrium nem tud levegőt kapni, mivel a rendszert mindenütt tiszta nitrogén veszi körül, amivel ugye nem lép reakcióba a Na"

  Mert az teljesen eselytelen, hogy hiba eseten a felhevult nitrogen tavozzon a rendszerbol es a helyere hidegebb, vizparat is tartalmazo levego keruljon? Egy biztonsagos nyomottvizes reaktoban ha serul a tartaly eleg vizzel elarasztani a korulotte levo szervizaknat es amig gravitacios uton tudnak friss vizet juttatni a reaktor kore (a containmenten belulre), addig nem tud tulhevulni. A kulso hutoviztol nem fog meggyuladni egy nyomottvizes reaktor ugyancsak viz alapu hutokozege, plusz boros vizzel teljesen megfolythato a reaktor. (Pakson ez az uzemszeru leallasi mod) A natrium viszont mind viz, mind legkori oxigen hatasara egni kezd. (ezzel meg a grafitnal is veszelyesebb)

  A futoanyag joreszt U238, amit szepen lassan alakit at a belulrol jovo sugarzas. Na most egy tobblepcsos bombanal is pont ez tortenik csak joval gyorsabban. A gond az, hogy ha megfut, akkor pozitiv visszacsatolasu a rendszer.

  https://journals.sagepub.com/doi/10.2968/066003007

  "If the core of a breeder reactor heats up to the point of collapse and suffers a meltdown, the fuel can assume a more critical configuration and blow itself apart in a small nuclear explosion."

  https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/2016/10/09/detroit-fermi-accident-nuclear-plant/91434816/

  Most kepzeljuk el ugyanezt a hibat, csak 1-3 evnyi helyett 60 evnyi elore betoltott uzemanyaggal. Nincs az a fekezorud ami az osszeolvadt uzemanyagot megallitja. (es a reakcio nem all le csak akkor ha lehul a reaktor, ha tulmelegszik, attol csak megszalad)

  Szerimtem ha a nuklearis technologiaval foglalkozo tudosok tobbsege azt mondja, hogy ez egy nagyon rossz otlet, akkor hiaba allitja az ellenkezojet egy vegzettseg nelkuli nyugdijas programozo, akarmilyen gazdag is legyen, rossz otlet marad.