• Munkas
  #14
  Gyakorlati szempontból ma már minden reaktor biztonságos. 1e+6 reaktorév/zónaolvadás biztonságos? Ezt tudták 50 éve is, és azóta csak jobbak lettek.
  De olyan sincs, hogy bizonyítottan biztonságos. Amikor kezdték a hőskorban Hanfordban mindet kipróbáltak, hogy lehet egy atomreaktort úgy tönkrevágni, hogy jelentős környezeti hatása legyen. Kiderült, hogy „nem lehet”. Aztán az oroszok megcsinálták Csernobilban. Pedig a lassú RBMK szamovároktól ezt senki sem várta, mégis össze tudták hozni. Ezen felbuzdulva, átterveztek a vastól a tölteten át mindent. És megint, egyértelmű volt, hogy „ezek már tutik”. Aztán jött Fukusima. Ott meg az derült ki, hogy nem kell láncreakció sem a zónaolvadáshoz. Utána megint jöttek a kiegészítő ötletek és most megint az van, hogy minden OK. De lehet, hogy holnap valamelyik birka dolgozó, vagy zseni terrorista olyat csinál, amiből megint baj lesz.
  Ezért szerintem nem is a lényeg, hogy lesz e baleset hanem az, hogy mekkora is a valós környezeti hatása egy reaktorbalesetnek. 75 éve építünk atom atomreaktorokat, és volt két nagyobb meg sok ezer kisebb baleset. A nagyoknál lehet játszani a számokkal, hogy egy röngenfelvételnyi dózist felszorozzuk xmillió emberrel, és mindjárt kijön, hogy 30000 ember emiatt halt meg Csernobilban. Aztán megnézzük a valóságot, és azt látjuk, hogy a baleset után a kitelepített lakosság tagjai és a likvidátorok tovább élnek, mint az átlag orosz/ukrán/belorusz népesség. Nyilván nem a sugárzás miatt, hanem mert jobbak lettek az életkörülményeik, de akkor sem halt meg az a 30000 ember a sugárzástól, csak 30.
  Mészáros Lőri Gagarin erőműve miatt ennél többen haltak meg. Nem is kell a kazánok és meddőhányók légszennyezését előszedni. Elég megnézni, hogy a szénbányákban hányan haltak meg az eocén program során.
  Ha mindenben csak azt keressük, miért nem lehet megcsinálni, akkor nem is jutunk előre. Az atomenergia esetén a valós indokok már régen elmaradnak a valós kockázatoktól. Jóval nagyobb annak a kockázata, hogy a Wyoning hegyi útjain szenvednek közlekedési balesetet a dolgozók a TerraPower-be menvén, mint annak, hogy ott a primer körből kifolyó nátrium leszedi a bőrüket.