• kvp
  #11
  "Tehát legfeljebb a kis mennyiségben lévő Pl239 robbanhatna, de ez is képtelenség a reaktor felépítése miatt. (Egy plutónium-bomba felrobbantása is igen nagy technikai nehézségekbe ütközött, hogy a robbanáshoz szükséges plutóniumot - ugyanis van kritikus tömeg, ami alatt nem lesz atomrobbanás - annyi ideig egy helyben tartsák amíg az atomrobbanás meg nem történik és ne fújja szét a plutóniumot!!!)"

  Boven eleg ha olvadt formaban a tocsa legaljan van. A rajta uszo oriasi mennyisegu uran sulya siman megfogja amig kell. Ezt a cikkben pontosan leirjak. Nem en allitom sima mernokkent, hanem a cikket iro tudosok.

  "Mi a lófaszért kezdene csak úgy melegedni a reaktor, hogy azután pozitív visszacsatolással megolvadna az egész, és az alján összegyűlne a hasadóanyag"

  Mert a nyomottvizesekkel ellentetben ez a reaktortipus nem annyira lomha, hogy legyen ido emberileg felfogni mi tortenik. Sokkal gyorsabban kell reagalni es ekkor igazabol a vezerloszoftver eszen mulik mi lesz.

  "Ja, hogy Detroitban sem olvad le a rektor, ott ugye elfolyt a hűtővíz és a kijelző, ami a hűtővízszintet mutatta, kiakadt,"

  Az a Three Miles Island volt. Detroitban eltomodott az egyik natriumot keringteto hutocso szelepe es tulmelegedett a mag. Ez egy masik reszleges levoldas volt es mas oka is volt. Gyakorlatilag tul alacsonyra vettek a teljesitmenyt, amitol belekotott a natrium a csobe. Ezutan kello hutes hianyaban leolvadt a mag egy resze. Csak az volt a szerencsejuk, hogy csak a fele, mivel a masik keringteto kor nem allt le. Nem tudom miert kevered a ket balesetet, teljesen mas tipusu reaktorok voltak. A Detroit-i volt csak natrium huteses gyorsreaktor. Sertegetes meg mindenfele vallas belekeverse helyett erdemes lenne legalabb ennek a par dolognak utanna olvasni. Meg a wikipedian is leirjak oket (bar eleg roviden).

  Harmadik eltero tipusu leolvadasos baleset a Fukushimai reaktorokban tortent (4-bol 3-ban), mindegyik esetben teljes leolvadassal. Ott is toltottek egy kis plutoniumot a reaktorokba teljesitmeny novelesi celbol, pedig azok regi general electric fele vizforralos reaktorok. Ott az volt a gond, hogy nem volt tartalek gravitacios hutorendszer (viz elarasztasos) es a containment nem tartalmazott nyomaskiegyenlito, sugarzas szuro tornyokat. (mint pl. Paks) A robbanasok igy ott vegul szerencsere csak hidrogen robbanasok lettek. (az elso pont attol amikor a helyi munkasok megprobaltak kivagni a containment oldalat)

  Egyebkent csak csernobilban es fukushimaban landolt a futoanyag egy resze a reaktortartalyon kivul, ami az utobbi esetben egyebkent valoszinuleg megelozte a kritikus koncentracio kialakulasat, viszont nagyban megneheziti az utolagos takaritast. Gyakorlatilag a 3 reaktortartalyon belul minden megolvadt es kifolyt alul a padlora a megolvadt fekezorudak lyukain. Erre az olvadt radioaktiv lavara engedtek ra a tengervizet vegso ketsegbeesesukben.

  A folyekony natrium huteses reaktoroknal ezzel szemben meg a containment-et is nitrogennel kell feltolteni, hogy ne legyen tuz abbol ha szivarogni kezd. Ha nem 100% tiszta a gaz (oxigen vagy vizpara marad benne), akkor siman kigyullad. Az egyetlen hosszabb tavon hasznalt szovjet natriumhuteses reaktorban evente volt atlag egy tuzeset es inkabb csak szerencsejuk volt mint megbizhatoan mukodott. Egy sima nyomottvizes reaktornal ha lekapod a reaktortartaly tetejet es elarasztod a containmentet boros vizzel, akkor viszonylag stabil marad akar evszazadokig is. A paksi rendszer is ilyen, gravitacios elaraszto rendszerrel a Duna es a tartalek tavak iranyabol, plusz van egy automatikus boros vizes rendszer is dedikalt tartalyokkal es szivattyukkal. Egy natriumhuteses rendszernel ez nem megoldhato, mert egy ido utan bekot a hutokorbe a natrium, amitol megszalad a mag. Egy fast breeder eseten meg a visszamarado aktivitason is kepes erre. Szoval ha valamiert nem tudjak pontos uzemi homersekleten tartani es leallitas utan aktivan huteni, akkor mindket iranyban le tud olvadni, csak mashogy es mas okbol. Plusz ott a gond szivargas eseten a hutokozeggel es azzal, hogy nem lehet vesz eseten boros vizbe folytani az egesz containment-et.