• wraithLord
    #17
    Azért a "nyomtatott hús" nem varázslat, nem érdemes így viszonyulni ezekhez a dolgokhoz a 21. században. Hanem különböző növényi eredetű összetevőkből összetrutymákolt ételalapanyag, ami talán hasonlítani fog valamennyire mind ízben mind kinézetben a húsra (remélem, textúrában is, különben felejtős). Olyasmi, amit most a vegán éttermek csinálnak, hogy úgy néz ki, mintha, de nem hús... Csak iparilag könnyen automatizálható nyomtatott formában.
    Abban egyetértünk, hogy nem mindegy, mit raknak bele, de mivel mindenre kötelező ráírni, hogy pontosan mi van benne, az E-számmal kódolt adalékanyagokat pedig be lehet azonosítani egy adatbázis alapján, mindenki eldöntheti (mármint elméletileg hiedelmektől mentesen csak egzakt tényekre alapozva), hogy kell-e neki vagy nem. És valószínűleg lesznek különböző összetételű "nyomtatott húsok" is, biztosan lesz "bio-nyomtatott hús" is, "kizárólag természetes alapanyagokból".

    Másrészt a tudomány ilyen, hogy folyamatosan kutat, és folyamatosan finomítja, változtatja az álláspontját a legújabb eredményeire alapozva.
    Az, hogy egyszer valamilyen élelmiszer mellett, egyszer ellene kardoskodnak, az nem feltétlenül a tudomány miatt van, hanem üzleti érdekek játszanak közre. Közrejátszik az, hogy éppen mit akarnak eladni. Amit el akarnak adni, az egészséges. A tudomány kutat, és publikál, nem reklámokat gyárt, és marketingel, hogy mit (v)egyél.

    Erre a nyomtatott húsra azért lenne "szükség", mert a nagyüzemi állattenyésztés energia- és nyersanyagpazarló, környezetszennyező, fenntarthatatlan és enyhén szólva etikátlan, a háztáji állattartás viszont elégtelen, nem tud annyi húst termelni, amennyit az emberiség (nyugat) igényel. A növénytermesztés az élelmezés jövője, és ezen belül egy lehetőség a növényi alapanyagokból hússzerű izé trutymákolása, akinek erre lenne igénye.
    Persze a húsról nem kell senkinek lemondania, mert lehet azt sejttenyészetszerűen növeszteni is, de ez nem tudom, hol tart éppen. Vagy lehet ízeltlábúakat is fogyasztani, ha valaki nagyon ragaszkodik az állati fehérjéhez.

    Egyénként ennek a nyomtatott húsnak egy kellemetlen mellékhatása biztos lesz. Mivel feldolgozott alapanyagokból van, nem használ az emésztőszervrendszernek, és hízlal.
    Ez szimplán amiatt van, hogy az emésztőszervrendszernek nem kell vele csinálnia semmit, gyakorlatilag előre megrágott kaját eszel. Processzált kaja, nagyobb az energiasűrűsége, mint a házilag, háztáji (vagy háztáji-szerű) nyersanyagokból, eredeti formájukban elkészített, tehát nem összeturmixolt, nem szanaszétfőzött, magas rosttartalmú ételeknek, emiatt hízlalóbb.

    (Direkt nem használtam a "természetes" szót, túl van misztifikálva. Minden természetes, mert az ember is természetes, maximum van ami nem élőlény általi elfogyasztásra való.)