• kvp
    #7
    Magyarorszag pont tobbet tesz a kornyezetvedelem erdekeben mint a nyugati orszagok. Nallunk pl. mar egyaltalan nincs fekete koszen alapu energiatermeles es a barnaszenes eneromuveknel is csak veszhelyzeti tartalek a szen, amugy foldgazzal vagy biomasszaval mennek. Ha sikerul megepiteni Paks II.-ot es az opcios III.-at, akkor nagyjabol oneallotva valna Magyarorszag meg a teljesen elektromos kozlekedes bevezetese eseten is.

    A masodik nagy lepes a gaztuzeles kivezetese lenne, amit legegyszerubben elektromos, hoszivattyus megoldasokkal lehet helyettesiteni. (mind helyi, mind tavfutesi szinten) A legtobb modernizalt kombinalt ciklusu hoeromuben egyebkent mar most is van tartalek elektromos alrendszer, tehat kepes az erumu a termelt arammal is futeni vagy leallitott turbinak eseten halozati arammal hot (melegvizet) eloallitani. Ezt lehetne kiegesziteni a helyi (egyeni vagy kistelepulesi) napelemes, energiatarolos rendszerekkel, hogy a halozat terheleset csokkentsek.

    A kerdesre, hogy atom vagy megujulo, az a valasz, hogy mindkettobol annyi amennyit csak epiteni tudunk. Jelenleg energiatermelesben Magyarorszag kb. 20 evvel van Nemetorszag elott es meg a Franciaknak is van 3 szeneromuvuk (epp iden zartak be a negyediket), amik raadasul import szennel mennek, bar probalnak atallni fatuzelesre. (600-800 MW-os blokkoknal ez problemas lesz, itthon mar csak az Ajkai 100 MW-os volt, de az mar biomasszas)

    A Svedeknel ezzel szemben azert nem akarnak semmilyen kripto banyaszatot, mert szeretnek atallitani az aceliparukat elektromos kemencesre (olyanra mint amilyen a magyar aluminiumipar volt a rendszervaltas elott) ezzel megszuntetve az ipar szennyezeset. Ehhez eppen csak van eleg vizi energiajuk.

    "A k. bányászat betiltásával azért nem értek egyet, mert nincs értelme. VPN mögül bányászó embereket csak szúrópróba szerű ellenőrzéssel lehetne elkapni."

    Eleg megnezni, hogy ki fogyaszt sok aramot. Ha valaki sokat fogyaszt, de latszolag nem termel semmi hasznosat, akkor valami virtualisat banyaszik, legyen az kripto vagy egy MMOG "banya". Ilyenkor celzottan ki lehet menni es megkerdezni, hogy megis mit faragnak abban a "gyarban". Itt nem a kripto maga a problema, hanem az ha sok aramot eszik. (ezert pl. egy POS alapu szerver nem nagyon zavar senkit)

    ps: Erdemes megfigyelni, hogy Ader legutobbi nyilatkozata pont az volt, hogy mindenki csak beszel, de szinte senki nem tesz semmit es nagyon keves allam vallalta a 2035-os es 2050-es celdatumokat (Magyarorszag igen). Ez joreszt megegyezett a Greta Thunberg altal mondottakkal. A magyar terveknek resze a nuklearis energia, de 100%-osan szendioxid semleges a vegeredmeny. A vizi eromuvekkel egyutt a nuklearis adna az alap eromuvi kapacitast, a tarolos megujulokkal es biomasszaval biztositva a csucskapacitast. A kombinalt ciklusos futomuvek hutovizet mar jelenleg is hasznaljak energiatarolokent a reggeli es esti csucsterhelesek csokkentesere, e melle kellene a helyi napelemes rendszerek tarolokapacitasat csatlakoztatni. (ekkor minden a magyar rendszerben marado eromu /nuklearis, biogaz, biomassza, viz es napelem/ tervezetten tudna termelni)