• kvp
    #3
    A kinai chipgyaraknak a kinai gyartok rendeleseit kell elsobbseggel kiszolgalniuk, azon belul is foleg a belso piacra (pl. katonai celra) keszitett eszkozoket. A nyugati gyartok azt kapjak ami marad, ha marad. Igy jartak az autogyartok, akik nem kotottek le elore kapacitast es raadasul altalanos, barhol mashol is hasznalhato alkatreszeket hasznalnak.

    Azok a nem kinai gyartok tudtak rendesen termelni, akiknek van sajat chipgyartasuk vagy specialis, masra nem hasznalhato chipeket hasznalnak. Ezek kozzul az Apple most jelentette be, hogy az ipad-ek gyartasarol visznek at alkatreszeket az iphone-okhoz, mert mar nalluk is hiany van. (pedig szinte minden alkatreszuk egyedi, csak a kinai gyarak nem termelnek ugy ahogy kellene)

    Az autogyartok es beszallitoik evtizedeken at kihasznaltak, hogy a tobb evtizede folyamatosan gyartasban levo szabvanyos alkatreszekbol mindig volt valamelyik gyartonal keszlet, igy mindig csak annyit rendeltek a piacrol, ami amennyi a kovetkezo 2-6 hetre kellett. Ugyanigy a hosszutavu gazszerzodesek helyett a szabadpiacrol rendeles is hasolo eredmenyekkel jart nyugat Europaban. Eloszor csak az arak mennek fel, ahogy fogy a mar raktaron levo keszlet, de aztan hiany alakul ki azoknal akiknek nincs hosszutavu lekotott kapacitasuk.