• kvp
    #12
    A nevvaltoztatas csak egy olyan jogi huzas mint a Google reszerol a Betuleves azaz Alphabet (soup :-) ) gyujto ceg letrehozasa volt. Ha onkent es fu alatt feldaraboljak magukat tobb kisebb cegre amit egy holding fog ossze, akkor nem lehet oket torvenyi hatarozattal feldarabolni es mivel a cegeknek kozos tulajdonosi kore, de eltero vezetese lesz, ezert mar megfelelnek az amerikai torvenyi felteteleknek. A Facebook igy papiron le tudja valasztani a kisebb cegeket, ugy hogy tovabbra is kozos iranyitas alatt maradnak, persze nem hivatalosan, hiszen papiron a Google kismillio cege is fuggetlen egymastol. Ez egy jo regi es bevalt antitroszt eljaras elharito jogi lepes, amit a Facebook csak most lepett meg. Az osszes tobbi nagy ceg pedig mar kb. egy evtizede.

    A metaverzum meg a tobbi Facebook-os probalkozas az olyan mint a Google X cegeinek eredmenyei. Sokat csondben eladtak kozuluk (Boston Dynamics), sokat leallitottak (Loon LLC), de igazabol a sok cegbol csak az alaptevekenyseguk (a reklam ertekesites) hoz merheto profitot. A Facebook eseten is csak a kozos adatbazisba dolgozo fo tevekenysegek (facebook/messenger/instagram/whatsapp) hoznak ertekelheto profitot. Igazabol csak branding miatt nincsennek a fentiek egyetlen alkalmazasba osszevonva. (ilyen a Mediamarkt es a Saturn a nemeteknel, egyetlen ceg ami sajat magaval vesenyez a "szabad" piacon)

    ps: En arra szamitok, hogy az Instagram es a Whatsapp papiron le lesz valasztva, azaz kiveszik a Facebook nevet a kezdokepernyokrol, de hatul tovabbra is egyetlen kozos adatbazis marad, amit a ket levalasztott ceg csak berel a Facebook-tol. Ez egyben lehetoseget jelent a keresztlicensz es infrastrukturaberleti dijakon keresztul eltuntetni az amerikai profit jelentos reszet is az adozas elol. A Google is igy mukodik.