• Tetsuo
    #14
    Marhaság az egész. Egyrészt a világ nagyrészén élő emberek egy idegen nyelv megtanulása SOKKAL hasznosabb, mint egy programnyelv megtanulása, hiszen a többségnek nem anyanyelve az angol, aminek elsajátítása pedig sajnos a mai világban szinte létszükséglet. Egy ámerikainak mindenki angolul beszél, mert bárhova megy, mindenhol angolul beszélnek hozzá...
    Másrészt nem csak informatika van, azon túl is létezik világ meg egy csomó szakma, bár ezt sok infós nehezen érti meg.
    Tim Cook a fent körvonalazott korlátain nem tud túllépni, azért beszél sületlenségeket.

    Hiába tanul programozást egy pék, egy autószerelő, egy ács, egy ingatlanügynök, egy újságíró, egy filozófus stb. semmire nem megy vele, ellenben pár év után konkrétan nullát ért az addigi tudása, mert elvault (és elfelejtete).
    Persze, jól hangzik, hogy autószerelőként meg tudod buherálni a diagnosztika-szoftvereket, újságíróként saját weboldalt fejleszthetsz de a valóságban ezekre nincs szükséged.

    Ugyanakkor a zenetanulás, az úszás, a sakk (a jogosítvány stb.) például olyan dolgok, amik univerzálisan mindenkinek jól jönnek és az élet sok területén használhatók kvázi függetlenül a választott életúttól, de hogy a fenti összehasonlításnál maradjunk, kenyeret sütni, autót bütykölni, helyesen írni, filozófiákban elmélyedni mindenkinek javára válik. Sokkal nagyobb esélye van, hogy bár nem vagy pék, egyszer majd kenyeret vagy diós kiflit kell sütnöd, valamit javítanod kell a kocsin, mert az autószerelőd éppen nem ér rá, mint egyszer pont azt a programnyelvet kell majd használnod, amit éppen megtanultál.

    Kenyeret sütni és helyesen írni is könnyebb megtanulni, mint egy programnyelvet és a programozási módszereket. A legtöbb embernek nem áll rá az agya arra, hogy utasításokban, parancssorokban gondolkozzon, meg adatbázisokat lásson sok dimenzióban. A programozói hozzáállás, vagyis a kockaság egy adottság, amit nem lehet nagyon megtanulni. Az vagy van, vagy nincs. A legtöbb embernél nincs.
    Középszerűnél gyengébb programozók millióival meg mire menne egy társadalom? Vagy maga az egyén? Semmire.