• kvp
  #13
  A programoknak semmi bajuk, teljes mertekben gazdasagi (tehat management) dontes az, hogy egy termeket nem tamogatottnak nyilvanitanak. (Ha csak a mernokokon mulna, meg a commodore 64 is tamogatott lenne.) Innentol kizarolag a gazdasagi donteshozok, legvegso soron a nagytokesek dontesen mulik, hogy egy adott termek hany evig tamogatott hardveresen es szoftveresen. A nyugati vilagban a tarsadalmi es politikai nyomasgyakorlas ezen a teren is nagymertekben korlatozott, igy a vilagbeli politikusok kozzul egyedul a kinai munkaspart vezetojenek van tenyleges beleszolasa a termekek gyartasi es tamogatasi ciklusidejebe. Korabban a mikro usb es most az usb c csatlakozok szabvanyositasat is a kinai vezetesnek koszonhetjuk, ugyanis a cegtulajdonosok a tobbi politikusra egyszeruen nem hallgatnak. Szoval a termek elettartam az joreszt nem mernoki, hanem elsosorban gazdasagi es politikai kerdes.

  "Minden hardvert legkorábban csak 20 évenként szabadna cserélni."

  Erre a jelenlegi technologia nem nyujt lehetoseget. A 70-es eveknel modernebb megoldasok fizikai elettartalma sokkal rovidebb es egyre rovidebb uzemideju megoldasokat fejlesztenek ki. Arrol nem beszelve, hogy a technika gyors es egyre gyorsulo fejlodese amit latunk nem teszi lehetove az elavult rendszerek hasznalatat. Egy 20 eves ciklusido azt jelentene, hogy a 80-as evek helyett a 90-es evekben jutottunk volna el az elso otthoni szamitogepekig es a 90-es evek helyett a 10-esben az elso szeles korben hasznalhato desktop pc-kig. Azaz kb. 10 ev mulva jelenne meg eloszor az otthoni internet es meg 30 evre lennenk az elso feature phone-oktol es 50-re az elso okostelefonoktol. (Tehat 20 eves ciklusidovel kb. 2070 korul keszulne el az elso iphone.)

  Egyebkent teljesen elkepzelheto lehet a naponta ujragyartott okostelefon is. Tehat letezhet olyan okostelefonos hardver aminek a kijelzoje es az aksija csak 1 napot bir ki, de minden reggelre ujat nyomtatnak nekunk es mivel az osszes adat a felhoben van, ezert az emberek naponta uj keszuleket hasznalhatnak. Ez egyreszt biztositana azt, hogy minden ember mindig up to date hardverrel es szoftverrel rendelkezzen, masreszt ha valakirol kiderul, hogy rendszerellenes, akkor masnap mar nem kap telefont, igy nincs szemelyi igazolvanya, bankkartyaja es tb kartyaja, stb. sem, tovabba offline tarolas hijan nem ferhet hozza a korabbi adataihoz sem. Mivel nem lehetne a keszuleket tolteni, igy minden nap mindenki ujat kap belole, az elofizetesi modelljenek es tarsadalmi statuszanak megfelelo minosegben es tudassal, automatikusan szinkronizalva a biometrikus adatok alapjan az adott felhasznalo online profiljahoz. A technologia elvileg adott ehhez mar ma is.

  "Ha a hadrendbe állított hadieszközöknél megfelel, akkor az életben is"

  A hadseregek nagyon le vannak maradva. A gyors technologiai fejlesztesek eredmenye az, amikor egy hadsereg ott all a 20 eves felszerelesevel es akkor jonnek a legujabb technologiaju loitering ammunition-ok es az ellenseg a hatar masik oldalarol szetlovi oket. (lasd Ormenyorszag esetet) Vagy amikor az amerikai hadsereg csak nez, hogy atrepult felelttuk egy szputnyik (1957) vagy egy kinai hiperszonikus cirkaloraketa (2021). A technologiai fejlodes egyre gyorsul es ha a hadseregek nem tudnak alkalmazkodni ehhez, akkor egy ido -es korberohoges- utan elsoprik oket azok akik fejlettebbek.