• kvp
    #21
    "A kriptódat ugyanúgy kölcsön adhatod, mint a fiat pénzt. Ha nem akarsz akkor nem kérsz önrészt."

    Vicces, de ez kb. olyan mint zsebbe kolcsonadni masnak. Semmilyen orveny nem garantalja hogy azt az osszeget a masiknak vissza kell fizetnie. Raadasul ha penzintezeti tevekenysegnek szamit, akkor engedelykoteles (egyebkent uzsorazas lenne). Ha pedig nem szamit annak - mert a torveny szerint a kripto az nem penz -, akkor meg nem kovetelheti vissza a "kolcsonado". Nemhogy a kamatat nem, de meg a kolcsonadott kriptot sem, hiszen "ajandekba" adta.

    Szoval barmit meg lehetne tenni a kriptoval, de jelen torvenyi kornyezetben csak az onbiraskodasos penzbehajtas marad mint az egyetlen mukodokepes szerzodes ervenyesito eszkoz. A kripto csak anarchikus (jogtol es torvenyektol mentes) kornyezetben lenne hasznalhato fiat penz helyett, de ott meg nem lenne meg a szukseges magaszintu infrastruktura (villany, net), hogy mukodni tudjon. Arany helyett jo, egyfajta holland tulipan token-kent, de mivel egy matematikai pilotajatek es rengeteg valos eroforrast igenyel a fenntartasa, ezert hosszutavon biztosan negativ osszegu jatszmarol van szo. Egyebkent mar a nullszaldos is jo lenne, de ahhoz kepesnek kellene lennie barmifele IRL erteket teremteni, arra pedig nem kepes. Az arany legalabb eladhato az arany aranal ertekesebb ekszernek vagy beepitheto muszaki termekekbe, tehat nyersanyagkent is nagyon jol felhasznalhato. Meg az ocskavas vagy akar a fem uditos kupakok is ertekesebbek es konvertibilisebbek, mert van valos ertekuk (hasznuk).

    A blokklanc alapu gazdasag a jelenlegi szamitasigenyes algoritmusokkal arra nem kepes, hogy a sima fizikai token-ek (tehat a nemesfem tartalmu penzermek) szerepet kivaltsa. Talan meg a nem bevalthato bankjegyek (fiat money) helyett hasznalhato, de csak ha egy jol behatarolhato jogi szemely all mogotte. (pl. egy-egy allam, kozponti -jegybanki- ledger-el) Plusz a tomeges felhasznalashoz ki kell valtani a szamitasigenyes banyaszatot egyszeru szamlalo alapu digitalis alairasokra. Ez utobbi megoldast hasznaljak pl. a magyar online penztargepek a hitelesitett konyvelesi naplok eloallitasara. (olcso, egyszeru es jogilag jol definialt kozponti iranyitas alatt allo rendszerrol beszelunk) A kinai allam uj digitalis penze is ezt a megkozelitest koveti, amit ugy kepzelhetunk el, mint egy kozpontilag felugyelt, allamilag korlatozott mennyisegu, egyedi sorszamozasu, digitalis alairassal hitelesitett, MMO-s penzt.