• kvp
    #11
    "ez egyre inkább vad kapitalizmus."

    A jelenlegi globalizmusnak pont ez a lenyege. Egy multinacionalis ceg az allamok felett all. Akkor lehetne oket globalisan szabalyozni, ha minden allam meg tudna egyezni egy kozos szabalyrendszerrol vagy csak egyetlen vilagallam lenne. A gond ott van, hogy ha a jelenlegi allamok politikusait fillerekert meg tudjak venni a nagytokesek, akkor egy vilagallam eseten mar eleve ok lennenek a donteshozok, tehat ugyanott lennenk, csak meg kisebb ellenallast lehetne kifejetni ellenuk.

    A savos kornyezetterhelesi ado egyebkent jo otlet. A teljes szerviztamogatas idejetol fuggene az ado merteke. Pl. elektronikaknal 10 ev eseten adomentes, 5 ev eseten alap ado, 3 ev eseten ennek duplaja, meg 2 evnel negyszerese, 1 ev eseten 8x-osa. Ha nincs javitasi, csak cserelehetoseg akkor pedig egyszer hasznalatosnak minosul (tehat muanyag szivoszal kategorias) a termek. Ennek fenyeben tudnanak termeket fejleszteni es forgalmazni a cegek.

    Persze a cegek reges regen rajottek, hogy jobban megeri lefizetni a politikusokat, hogy azt csinaljak amit a nagytokesek elvarnak toluk. Mostanara az EU-ban ez hivatalos parlamenti filozofia es elerendo cel lett, azaz a stakeholder democracy (tokearanyos demokracia) rendszere. Igy az europai egyesult allamokban mar mindenki tokearanyosan lenne kepviselve, fuggetlenul a tenyleges allampolgarsagatol. (csak szolok, hogy a toke 99%-a az emberiseg kevesebb mint 0.001%-anak kezeben van)