• kvp
    #2
    A klimavaltozas folyamata mar 100 eve ismert volt. Mint ahogy az is, hogy az ember eltolja a termeszetes folyamatok iranyat es sebesseget a legkori szen mennyiseg megnovelesevel. Mar Az ember tragediajaban le lett irva (ami nem egy tudomanyos mu!), hogy ki lehet es majd a jovoben ki is kell vonni a szenet a legkorbol. Maga a folyamat mar akkor ismert volt.

    A nagyobb gond, hogy akarmit is mondunk, ha hirtelen visszarakjuk az evmilliok alatt lekotott szenet a legkorbe, akkor okozunk egy atmeneti (par szazezer eves) kaotikus idoszakot, majd a legkor stabilizalodik a benne levo szendioxid szintjere. Ha az osszes szenet visszatesszuk, akkor a 0 oxigenszint mellett a foldi elet korai szakaszanak megfelelo szintre. Gyakorlatilag barmi ami az eloember megjelenesenel (2.8 millio evnel) korabbi, az az emberisegnek rossz. Most kb. az 5-10 millio evvel ezelotti szinten vagyunk es ha nem csinalunk valamit, akkor a jelenlegi emberi civilizacio nem lesz fenntarthato es a valtozas gyorsasaga miatt a meglevo foldi bioszferanak is bucsut inthetunk. Nem fogunk kihalni, csak eppen egy tobb millio eves foldi evoluciot vagunk tonkre nagyon rovid ido alatt.

    Ehhez kepest az, hogy a youtube ugy dontott, hogy nem ad penzadomanyt a neki nem tetszo tartalomgyartoknak, egy teljesen lenyegtelen lepes. (a szerzodes szerint minden reklambevetel jogilag a youtube-e, abbol annyit ad az adott tartalom legyartojanak amennyit akar, de ez nem jar nekik jogilag, hanem egyfajta adomany koszonetkeppen)