• kvp
    #13
    "A kérdés sokkal inkább az, hogy akarunk-e olyan hatást tenni, ami az élővilág szempontjából évmilliós időtávban kedvező (pl 1400 ppm), vagy maradunk a saját önös érdekünknél, (zéro emisszió), amivel egy fagyott, hideg élettelen, marsi föld eljövetelét évmilliókkal előrébb hozzuk, akár létezik majd akkor az emberiség, akár nem!"

    A valasz az egyik sem. Ha tul gyors valtozast okozunk, akkor amiatt hal ki a bioszfera par szaz ev alatt (ok, hogy evmilliok alatt ujrakezdi majd, de az kit erdekel), mig ha nem teszunk semmit, akkor par millio (vagy milliard) ev mulva. A helyes az lenne, hogy akermennyit akar valtozni a co2 szint, pontosan a helyen tartsuk a kovetkezo par millio evben. Vagy kozvetlen emberi beavatkozassal vagy ember alkatotta automatikus technologiakkal.

    A jelenlegi tenyleges problemara, az energiahianyra pedig az idealis megoldas a fisszios, majd minel hamarabb a fuzios technolgiak bevezetese lenne. Az emberiseg ha elni es fejlodni akar, akkor kozel exponencialisan kell novelnie a rendelkezesre allo energiat, amit megujulo forrasokkal nagyon nehezen es nagyon koltsegesen lehet csak megoldani. Minel hamarabb leszunk kepesek az iparunkat es az ehhez szukseges energiaforrasokat a foldi bioszferatol fuggetlenul mukodtetni, annal hamarabb tudunk tullepni a legkor kerdesen. Kello mennyisegu olcso energiaval pontosan annyi szendioxidot teszunk a legkorbe amennyit szeretnenk. Es akkor mar nem csak itt a Foldon, hanem barhol ahova el tudunk jutni.