• kvp
    #10
    "Mostanában is volt néhány cikk, hogy a Földi élet a jelenlegi természetes folyamatok szerint még azelőtt kicsinálja magát minthogy a fokozódó napsugárzás miatt a felszín túl meleg lenne. Elfogy a CO2, leáll a fotoszintézis, elfogy az oxigén, ennyi."

    Az ember egy dolgot tehete aminek ertelme is lenne, a szamunkra es a jelenlegi bioszfera szamara, megpedig idealis tartomanyban tartani a co2 szintet. Tehat nem par evszazad alatt beletolni a legkorbe tobb millio evnyi co2 lerakodast, hanem pontosan olyan utemben eregetni, ahogy magatol lekotodik, hogy stabilan tartsuk a szintjet. Ez lenne a bolcs hozzaallas. Ha nagyon gyorsan nagyon sokat engedunk a legkorbe, akkor azt a bioszfera nagyresze nem tudja kovetni es kihalasi hullamot okozunk. Na most pont ezt tesszuk az ipari forradalom ota. Egy evmilliardos folyamatba csak evmilliardos skalan szabad beleavatkozni, par szaz ev enyhen szolva is kezelhetetlen.

    "Vicc ami a világban megy. A Google, a Facebook az MS és az Apple játszik cenzort. Szabályozás nélkül. Frankó világ épülget."

    Szabalyozott, csak nem allami (nemzeti) szinten hanem a vilaggazdasag vezetoi dontenek a folyamatokrol es sok helyen ezt kovetik le a helyi nemzeti szabalyozasok is. (lasd az EU fele stakeholder democracy fogalmat) Egyszeruen arrol van szo, hogy globalis kapitalizmus eseten kapitalista szabalyok ervenyesulnek, nem a demokratikusak. Egyszeruen nem kerdezik meg a dontesek elott a bolygo lakossaganak nagyreszet, csak a leggazdagabb par milliomodnak van beleszolasa a globalis dontesekbe. Annyi eselyunk van, hogy ez a globalis vezetes nem teljesen globalis, mert tobb globalisan jelentos allam is a sajat fele utan megy, ilyen pl. Oroszorszag vagy Kina. Persze amikor Kina jelenti az ellenpolust egy csoporttal szemben, akkor el kell gondolkozni azon a bolcsessegen, hogy az ellensegem ellensege nem feltetlenul a baratom. Mert ugy nez ki, hogy nagyon nem az.