• kvp
    #2
    Teljesen mindegy hogy a fejleszto hibajabol nem tudja megkulonboztetni a fekete arcokat az MI vagy mas okbol, a lenyeg, hogy nem mukodik. Peldaul macskakhoz is van arckifejezest felismero program, de fekete hazimacskakon nem igazan mukodik jol. Egyszeruen a mai szenzorok nem latnak eleg adatpontot a sotet feluleteken.

    Innentol ugy lesz vagy rasszista vagy hasznalhatatlan az MI, hogy vagy nem vizsgalja a tul sotet boru embereket (ekkor hasznalhatatlan) vagy allandoan osszekeveri oket es mindenkit terroristanak nez (ekkor is hasznalhatatlan es meg tobbnnyire artatlanokat is zaklat). Az egyik esetben lyukas a biztonsag, a masik esetben rasszista a viselkedese. Azert ilyen, mert ilyenre programoztak? Nem, egyszeruen a mai szenzorok csak ennyire kepesek.

    Ha egy technologia nem megbizhato es tul sok a hamis negativ es pozitiv, akkor ne is hasznaljuk? A legtobb esetben a valasz igen vagy legalabbis szigoru emberi felugyelet alatt, mert a rendszer technologiailag megbizhatatlan. Az EU gyakorlatilag csak a tenyeket mondta ki hatarozatban. De mar ez is csodaszamba megy.