• kvp
    #5
    A 9x-es hangsebesseg az kb. 3097 m/sec (3 km/sec). Az alacsony foldkoruli palyahoz pedig 6900 m/sec kell. Tehat lopakodva, a felszin kozeleben hasznalhatoak csak, minden mas esetben tul lassuak es tul koran eszrevehetoek. Az ellen most sem ved nagyjabol semmi, ha egy ballisztikus raktetat inditanak tengeralattjarorol az ellenseges partok kozeleben, kb. azonos sebesseggel fog haladni mindketto. (csak ezek ugyebar a felszin kozelben lopakodhatnak) Nagy tavolsagok eseten ezek a hiperszonikus robotrepulogepek 2x lassabbak mint a ballisztikus raketak. Az amerika melletti nemzetkozi vizekrol inditva igy nem 10 perc (mint hagyomanyos gazturbinas robotrepulogep eseten) hanem kicsit tobb mint 1 perc alatt erheto el Washington. 10 perc eseten is csak 3-4 perc maradna reagalni, ami ugyanugy keves mint az a 20-30 masodperc amit ezek a rendszerek hagynak. Viszont a tengeralattjarokra telepitett ellencsapas mero strategiai raketaknak teljesen mindegy, hogy van-e meg elo ember az anyaorszagban, tehat az uj fegyverek is kb. hasznalhatatlanok barmilyen csapasmeresre ha az ellenfelnek van van atomja.

    Mire jo akkor? Olyan orszagban tavoli csapast merni, aminek a kozeleben nincs telepitett sajat legibazis. Igy messzebbrol is lohetnek es nem kell attol tartani, hogy mire odaernek, addigra tovabb all a celpont. Tehat a nagytavolsagu drontamadasokon kivul igazabol csak kvazi ellencsapasra keptelen felek ellen jo, de azok ellen meg a legcsavaros bombazok is jok. USA-Oroszorszag-Kina viszonylatban egyik fel sem hasznalhatja a masik ellen, mert teljesen mindegy ki tamad eloszor, ugyse marad elo ember egyik oldalon sem. Ez a MAD doktrina lenyege.

    ps: 1000 kilometeres hatotav es 3 km/sec eseten 5 es fel perce marad a celpontnak ahhoz, hogy elmozduljon es kb. tized annyi mint egy tomahawk robotrepulogep eseten. (Ahol majdnem egy ora volt ugyanerre. Ugyanez egy civil spacex falcon 9 eseten kb. 5 percre csokken es az is ugyanolyan pontos.) Haboruban nem hasznalhato, de celzott drontamadasokhoz igen. Mar amennyiben nem nuklearis a hajtas vagy a robbanofej.