• kvp
    #11
    "Az MAD már akkor borult, amikor az amerikaiak 2002-ben egyoldalúan kiléptek az ICBM szerződésből"

    Ha minden felnek van, akkor pont fennall tovabbra is. A gond az, hogy igazabol szinte semmi masra nem jok. Tehat jok a kolcsonos teljes megsemmisitesre es jok nagyon gyors dronos csapasokhoz nagyobb tavolsagbol. A gond inkabb az, hogy nem igazan lehet megkulonboztetni egy terroista ellen kuldott hagyomanyos robbanofejes scramjet-et egy atomfegyverrel felszelt elso csapast vegzotol. Ballisztikus raketaval viszont nem szoktak terroristakra vadaszni, ha azt latja barki, akkor egyertelmu, hogy baj van. Ez nagymertekben megnoveli a potencialis veletlen nuklearis ellencsapas lehetoseget.

    "Amúgy ezek a rakéták/robotrepülők kifejezetten alkalmasak nagy méretű tengeri célpontok, pl. repülőgéphordozók megsemmisítésére."

    Azok ellen inkabb csak nuklearis fejjel, mert nyilt tengeren messzirol latszanak es ha a sima manoverezo kinetikus lovedekeket le tudjak szedni a hajok, akkor egy valamivel lassabb, bar jobban iranyithato scramjet sem nagyon fogja elerni oket. Plusz ha mar ott tartanak, hogy egymas hordozoira lonek veluk, akkor ugyis atom a valasz ra. (jelenleg ha pl. Kina kilone egy scramjet-tel egy amerikai hordozot, akkor valoszinuleg a kisero flotta atommal valaszolna, onnantol meg mar csak percek kerdese a ballisztikus raketak inditasa, kb. mindenhonnan minden celra, kiveve ha az amerikai hadsereg az elso tamadasra onkent letenne a fegyvert, amire nem tudom mennyi a lehetoseg, de Biden ota tobb mint 0)