• kvp
  #9
  "Én a digitális pénzen nem a mostani eurót értem, hanem olyat ami blokklánc technológiát is használ,"

  En is errol beszelek. Blokklancot lehet hasznalni elosztott es kozponti fokonyvvel is. A facebook fele kriptopenz egy elosztott infrastrukturat hasznalo,de valojaban kozponti fokonyv alapu kvazi vilagpenz lett volna. Csak elkaszaltak a bankok es az allamok.

  Azert nem akarnak semmilyen kriptografiaiailag ellenorzott penzt, mert annak szama ismert es barki altal ellenorizheto. Tehat ha nyomtatnak meg digitalis penzt a jegybankok, akkor azt mindenki latni fogja. A nagyobb gond, hogy ha nyomtatni szeretnenek meg penzt a kereskedelmi bankok (a sajat rendszerukon belul), akkor azt csak a kozponti jegybankon keresztul tehetnek meg, tehat azonnal latszana mindenkinek ha egy kereskedelmi bank tulhitelezi magat a fedezeten folul. Ez viszont azonnali inflaciot jelentene.

  A mostani rendszerben ha egy bank tullepi a sajat tokefedezetet, akkor ez csak akkor derul ki, ha a jegybanknak ki kell mentenie, de amig ez nem kovetkezik be, addig a bankok tudnak trukkozni. Egy valodi - kriptografiailag megerositett - digitalis penz ezt teljes mertekben megakadalyozna.

  Svajcban volt nepszavazas rola, hogy eloirjak a teljes tokefedezetet a bankoknak, de leszavaztak, mert azonnal megszunne a teljes szektor. Egy kriptos digitalis penz eseten nem lehet csalni, minden coin-nak leteznie kell valahol egy digitalis alairaskent es ha ujakat general a "jegybank" (azaz uj token-ek jelennek meg a ledger-en), azt nem lehet titokban tartani. Amig csak papir (es erme) alapu penz volt, addig minden egyes dollar bankjegynek volt sajat fizikai sorozatszama, ami ugyanennek felel meg (0 biztonsagi szint mellett). A banki virtualis penz (a jelenlegi digitalis rendszer) ezt a limitaciot oldotta fel. Jelenleg a vilagban sokkal tobb virtualis dollar van a kulonbozo kereskedelmi szamlakon, mint amennyi az amerikai jegybank banki osszesito szamlain osszesen szerepel. Ez a penz valojaban nem letezik az amerikai allam szerint sem. Ha ezt hirtelen letrehoznak hogy a ket egyenleg egyensulyba keruljon (ahogy egyebkent lennie kellene), akkor a dollar kb. egy 10000%-os ertekesesen menne keresztul a tobbi konvertibilis valutahoz kepest. (igen, tudom hogy ez igy valojaban csalas, de senki nem meri megszuntetni mert akkor bedol a vilaggazdasag) A kinai jegybank ezzel szemben teljes mertekben iranyitasa alatt tartja a yuant, viszont a mesterseges arfolyam miatt nem konvertibilis a penz. Egyelore meg...