• wraithLord
    #36
    "Persze ezt itthonról nehéz megérteni, mert máshogy vagyunk szocializálva."

    Nem, nem nehéz megérteni, mivel ez a "naív", magától értetődő, egyszerű magyarázata neki, ez kellene hogy legyen a funkciója az öncenzúrának. Persze a profit figyelembevétele nélkül, de nyilván ez egy profitorientált cégnél meglehetősen furcsa lenne...
    Ezzel szemben nem csak erről van szó. A miértjére a legnyilvánvalóbb magyarázat pedig az, hogy ezek magántulajdonban lévő cégek, és a muszájon kívül azt cenzúráznak, amit jónak látnak, ami a cégnek hasznos. Nincs ellenzék, nincsenek morális szabályok (moralitásról egy cég, mint önálló halhatatlan entitás, esetén nincs is értelme beszélni), az egyetlen mozgatórugó a profit növelése. Ennek érdekében pedig figyelembe veszik a politikai trendeket, amit sokszor pont ilyen cégek generálnak vagy erősítenek fel csak azért, mert egy megcélzott réteg vevő rá, hasznot lehet húzni belőle (pl. ha belefűzöd egy reklámba).
    Szerintem ez egy magától értetődő melléktermék ugyanúgy, minthogy ha már adatokat gyűjtünk az online reklámok személyreszabása végett, akkor miért ne csináljunk azokkal az adatokkal mást is. Pl. miért ne értékesítsük őket úgy, hogy nem érdekel, az adatokat megvásárló másik cég mit fog kezdeni vele (Lásd: Zuckerberg).
    Ezek annyira evidens dolgok, hogy kár is azzal hitegetni magunkat, hogy ilyet soha senki nem csinálna. Az emberiség egész történelme arról szól, hogy valaki kitalál valami előremutatót, hasznosat, mások pedig a saját malmukra hajtják vele vizet, figyelmen kívül hagyva az ezzel járó hatalmas károkozást (vagy full rossz célra használja). Ha már Holokauszt, nézd meg mit csinált Hitler Darwin munkájából. Nem gondoltad volna, hogy A fajok eredetében tárgyalt elméletet, mechanizmusokat ilyen elborult dolgokra is lehet használni, ugye?